Uluslararası Hukukta kuvvet kullanımı ve uluslararası terörizm faaliyetleri karşısında devletlerin kuvvete başvurma yetkisi
The use of force by states according to the international law and authority to use of force by states against international terrorism
  1. Tez No: 448667
  2. Yazar: SÜLEYMAN ZAHİT KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSLAM SAFA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Devlet Destekli Terörizm, Kuvvet Kullanımı, Meşru Müdafaa Hakkı, Birleşmiş Milletler, International Law, State-Sponsored Terrorism, Use of Force, The Right to Self-Defense, The United Nations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma, uluslararası hukukta kuvvet kullanımını ve uluslararası terörizm faaliyetleri karşısında devletlerin kuvvete başvurma yetkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi çerçevesinde düzenlenen kuvvet kullanma yasağı ilkesi incelenmiştir. Yasağın önemli bir istisnası olan meşru müdafaa hakkının uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında ne kadar uygulandığı ele alınmıştır. Üç bölümde ele almaya çalıştığımız bu çalışmada terörizm sorunu, uluslararası barışın en büyük tehdidi şeklinde nitelendirebileceğimiz ve uluslararası toplumun güvenliğine yönelttiği tehlike nedeniyle derhal çözüme kavuşturulması gereken bir sorun olarak ele alınmıştır. İlk bölümde genel hatlarıyla uluslararası hukukta kuvvet kullanımı ve istisnaları ele alınmıştır. İkinci bölümde terör ve terörizm kavramları incelenmiştir. Konuyla bağlantılı olarak mevcut terörizm tanımları değerlendirilmiştir. Terörizmin sınıflandırılması yapılarak devlet destekli terörizm olgusu ele alınmıştır. İkinci bölümün son kısmında ise 21. yy.'da dünya genelinde ve ülkemizde gerçekleştirilen en büyük terör saldırıları ele alınmıştır. Son bölümde ise, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile düzenlenen kuvvet kullanma yasağı karşısında terörizm ve terörizme devlet desteği, yasak kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the use of force by states according to the international law and authority to use of force by states against international terrorism. For this purpose, the principle of prohibition of use of force under the United Nations Charter was examined. In this study the elements of right to self-defense (an important exception of the ban), applying them to international peace and security was examined. Terrorism, we can define“the biggest threat for peace”and gained the status of a big problem which needs to be addressed as it poses threat to the global community, is analyzed in three chapters in this study. The first chapter examines the use of force by states according to the international law. The second chapter examines the definition of terrorism with exploring the concepts of terror and terrorism. Moreover, it presents the different definitions were discussed. The second chapter also examines the various ways of terrorism, especially state sponsored terrorism. At the end of this chapter, we have prepared 21st century biggest terrorist attacks at the world and our country. The last chapter examines the prohibition against the use of force presented in United Nation Charter and discusses whether force could be used against terrorism in the framework of the exceptions to the prohibition.