Atık lastiklerin pirolizi ile üretilen nano karbon karasının harçta kullanımı ve harcın özelliklerine etkileri
Use of nano carbon black in mortar and the effects of the properties
- Tez No: 449372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Harç, nano karbon karası, süper akışkanlaştırıcı, hızlandırılmış klor deneyi, basınç dayanımı ve ultra ses geçiş hızı, Concrete, mortar, carbon black, super plasticizer, chlorine accelerated test, pressure resistance, and ultra sound transmission speed
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada nano boyuttaki karbon karasının harcın bazı özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Çimento, karbon karası ve normal agrega yerine paketlenmiş standart kum kullanılarak 5x5 cm küp ve 10x20 cm silindirik harç numuneleri üç farklı karıştırma yöntemi ile üretilmiştir. Karışımlarda çimento ağırlığına göre %0, %2, %4, %6, %8ve %10 karbon karası, %0,5 ve %0,75 süper akışkanlaştırıcı ilaveli 6 grup numune üretilmiştir. Karbon karasının etkilerini incelemek için, basınç dayanımı, ultra ses, hızlandırılmış klor deneyleri her bir test için üçer adet üretilen 7 ve 28 günlük kür süresini tamamlayan harç numuneleri üzerinde yapılmış ve karşılaştırılmıştır. Karbon karası katkılı numunelerin basınç dayanımının, normal numunelere göre daha büyük olduğu belirlenmiştir. %4 karbon karası içeren numunelerin basınç dayanımı en büyük, %8 karbon karası içeren numunelerin basınç dayanımı en düşük değere sahip olmuştur. İkinci karıştırma yöntemi ile üretilen numunelerin basınç dayanımları daha büyük olmuştur. Numunelerin karekterizasyonu için SEM ve EDS analizleri gerçekleştirilmiştir ve sonuçlar kısmında da deney sonuçları ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of carbon black in nano-scale on the properties of fresh and hardened mortar were investigated. Cubic (5x5 cm) and cylindrical (10x20 cm) mortar samples including cement, packed standard sand instead of standard aggregate and carbon black were prepared by using three different mixing methods. Six groups of samples including 0%, 2%, 4%, 6%, 8% and 10% carbon black, 0,5% and % 0,75 super plasticizers were produced according to cement weight. Compressive strength, velocity of ultrasonic pulse, accelerated chlorine tests were performed to investigate the effects of carbon black on the mortar samples cured during three and seven days. It has been determined that the compressive strength of carbon-doped samples was greater than that of normal samples. Samples containing 4% and 2% carbon black had the highest compressive strength and samples with 8% carbon black had the lowest compressive strength. The compressive strengths of the samples produced by the second mixing method were greater. SEM and EDS analyzes were performed for the characterization of the samples and the results were discussed with experimental results.