Study the foreign trade effects on economic development in some developing countries including Iran and Turkey
İran'ı ve Türkiye'yi de içine alan bazı gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınma üzerindeki dış ticaret etkilerini incelemek
  1. Tez No: 451193
  2. Yazar: NAIYER MADADKHAH AZARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR NAKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, ekonomik kalkınma, panel eşbütünleşme yöntemi, Foreign trade, economic development, panel cointegration method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma ekonomisi büyüme sürecinde dış ticaret, fiziksel ve beşeri sermaye ve enerji tüketimi değişkenlere ilişkin endekslerin etkisini araştırmak için çalışır. Yani, 1990-2011 döneminde yedi seçilmiş gelişmekte olan ülkeler sıradan en küçük kareler (EKK) yaklaşımı ile panel eşbütünleşme tekniği çerçevesinde incelenmiştir. yapılan değerlendirme ile elde edilen sonuçlar verilen süre içinde çalışılan endeksleri tüm ekonomi büyüme sürecine olumlu ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research attempts to study the effect of the indices related to the variables of foreign trade, physical and human capital and energy consumption on the process of economy growth. So, seven selected developing countries during 1990-2011 were studied in the frame of the panel cointegration technique with the approach of the ordinary least square (OLS). The results obtained by the conducted evaluation shows that all of the studied indices during the given time have positive and meaningful effect on the process of the economy growth.