Radial arter kateterizasyonunda ultrason kılavuzu ile palpasyon tekniğinin karşılaştırılması
Comparison of ultrasound guidance and palpation technique for radial artery catheterization
  1. Tez No: 452389
  2. Yazar: HACI MEHMET SAYGILI
  3. Danışmanlar: UZMAN FATMA YEŞİM ABUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: radial arter, kateterizasyon, ultrason, radial artery, catheterization, ultrasonography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Anlık ve yakın kan basıncı takibi için uygulanan radial arter kateterizasyonunun geleneksel palpasyon yöntemine kıyasla ultrason kılavuz tekniğini süre ve komplikasyonlar yönüyle karşılaştırmaktır. Materyal ve metod: Çalışma 18-60 yaş arası, ASA 1-2 sınıfı, elektif cerrahi geçiren 60 hasta ile yapıldı. Hastalar, kateterizasyonu geleneksel palpasyon yöntemi ile yapılanlar(n=30) ve ultrason kılavuzu ile yapılanlar(n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ameliyat masasına alınan hastalar kalp atım hızı, noninvaziv kan basıncı ve pulse oksimetre ile monitorize edildikten sonra Allen testi uygulandı. Ulnar dolaşımı yeterli olan hastalara kateterizasyon planlandı. Girişim öncesinde bütün hastaların radial arter çapı ve arterin ciltten derinliği ölçüldü. Uygun pozisyon verilip steril şartlar sağlandıktan sonra geleneksel yöntemle kateterize edilecek grupta radial arter izdüşümü palpasyon yöntemiyle belirlendi. Cilt-ciltaltı 45°'lik açı ile geçilip arter ponksiyonu yapıldıktan sonra 45°'lik açı azaltıldı ve iğne çekilerek kateter arter lümenine ilerletilerek yerleştirildi. Ultrason kılavuzluğunda kateterizasyon yapılacak hastalar ise pozisyon verilip steril şartlar sağlandıktan sonra radial arter short axis/out of plane tekniğiyle ultrason ekranında lineer prob ile ortalandı. Cilt-ciltaltı 45°'lik açı ile geçilip kateter arter lümeninde görüntülendikten sonra iğne çekilerek kateter arter lümenine yerleştirildi. Süre, geleneksel kateterize edilen grupta palpasyon başlangıcından itibaren kateter yerleştirilmesine kadar ölçüldü. Ultrason kılavuzu ile kateterize edilen grupta ise probun cilde temasından itibaren kateter damar içine yerleştirilene kadardı. Bütün hastalar için ortalama arter basıncı, işlem süresi, kullanılan kateter sayısı, cilt perforasyon sayısı, iğneyi yönlendirme sayısı, arterin ciltten derinliği, arter çapı ve komplikasyon gerçekleşti ise kaydedildi. Bulgular:Hastaların yaş, VKİ ve erkek/kadın oranları gibi demografik parametreleri ile arterin ciltten derinliği, arter çapı ve ortalama arter basınçları arasında anlamlı fark yoktu. İki grup arasında cilt perforasyon sayısı, iğneyi yönlendirme sayısı ve kullanılan kateter sayısı arasında anlamlı fark bulunamadı. Palpasyon yöntemine kıyasla ultrason kılavuzu ile kateterize edilen grupta kateterizasyon süresi anlamlı olarak uzun bulundu. Sonuç: Ultrason kılavuzluğunda yapılan radial arter kateterizasyonunun daha uzun süre gerektirdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objectives: The purpose of this study is to compare the ultrasound guiding technique with time and complications in comparison with conventional palpation of radial artery catheterization for immediate and close blood pressure monitoring. Material and Method: The study was conducted with 60 patients aged 18-60 years, ASA 1-2 class, undergoing elective surgery. Patients were divided into two groups, catheterization with conventional palpation (n = 30) and ultrasound guidance (n = 30). Patients taken to the operating table were monitored by heart rate, noninvasive blood pressure and pulse oximeter, then Allen test was performed. Patients with sufficient ulnar circulation were planned for catheterization. Radial artery diameter and arterial depth were measured in all patients before the procedure. After appropriate positioning and sterile conditions, radial artery projection was determined by palpation in the conventional catheterized group. The skin and subcutaneous tissue was penetrated at an angle of 45° and after the arterial puncture was performed, the angle of 45 ° was reduced, the needle was retracted and advanced the catheter into the artery lumen. Patients who underwent catheterization with ultrasound guidance were positioned and applied the sterile conditions before displaying radial artery with the linear probe on the ultrasound screen by short axis-out of plane technique. The skin and subcutaneous tissue penetrated at an angle of 45° and displayed the catheter inside the lumen. Then the needle was pulled back and the catheter was placed in the artery. Duration was measured from radial artery palpation to catheterization in the conventional catheterized group. In the ultrasound guidance group, time measurement was performed from the contact of probe to the skin to completely insertion of catheter into the artery. Data were recorded for all patients; including mean arterialpressure, duration of procedure, number of catheters used, number of skin perforations, number of needle guidance, depth of artery, arterial diameter and complications. Results: There was no significant difference between demographic parameters such as age, BMI, and male/female ratios, arterial skin depth, arterial diameter, and mean arterial pressure. As also, no significant difference was found between the number of skin perforations, the number of needle guidance and the number of catheters used between the two groups. Compared with the palpation method, catheterization time was significantly longer in the catheterized group with ultrasonography. Conclusion:Radial artery catheterization performed by the ultrasound guidance requires more time.