İntravitreal uygulanan anti-VEGF ilaçların lamina kribroza ve ganglion hücre tabakası üzerine etkisinin optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
To evaluate effects of anti-VEGF drugs on the lamina cribrosa and the ganglion cell layer by optic cohorence tomography
- Tez No: 452509
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ganglion hücre tabakası, anti-VEGF, Lamina kribroza kalınlığı, Optik koherens tomografi, Ganglion cell layer, anti-VEGF, lamina cribrosa thickness, Optic coherence tomography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), diabetik retinopati (DR) ve retinal ven oklüzyonu (RVO) patogenezinde vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) molekülünün üstlendiği rolün kanıtlanması ve optik koherens tomografi (OCT)'nin tanı ve takipte getirdiği kolaylıklar sonucu tedavide yaygın olarak intravitreal anti-VEGF moleküller kullanılmaktadır. İntravitreal anti-VEGF moleküllerin retinada ganglion hücre tabakası ve optik sinirde etkilerinin OCT ile gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne başvurup takibe alınan daha önce intravitreal anti-VEGF uygulanmayan 80 hastanın 80 gözü çalışmaya dahil edilmiş; hastaların ganglion hücre tabakası, lamina kribroza tabakası kalınlıkları OCT ile ölçülmüş ve hastalara intravitreal enjeksiyonlar uygulanmıştır. Hastalar aylık vizitlerle değerlendirilmiş makuler ödem durumuna göre aylık tekrarlayan enjeksiyonlar uygulanmıştır. Hastaların 6. ay sonunda ölçümleri alınıp karşılaştırılmıştır. Bulgular: İntravitreal anti-VEGF uygulanan hastalarda VEGF blokajına bağlı olarak ortalama ganglion hücre tabakası kalınlığının 39+/-7.1μm'den 37.6+/-7.3μm'ye düştüğü görülmüştür (p0.05). İstatistiksel olarak ganglion hücre tabakasındaki incelme anlamlı, lamina kribroza tabakasındaki incelme anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Sonuç: İntravitreal anti-VEGF uygulamasının ganglion hücre tabakası ve lamina kribroza tabakasında incelmeye yol açtığı görülmüştür. Bu incelmenin fonksiyonel ve görme düzeyi üzerine etkilerinin belirlenebilmesi için daha uzun süre takip gerekmektedir. Hastalık ve uygulanan anti-VEGF türüne spesifik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the role of VEGF molecules in pathogenesis of diabetic retinopathy, age–releated macular degeneration, retinal vascular occlusion and the advantages of optic coherence tomography (OCT) for the diagnosis and follow up are commonly used intravitreal anti-VEGF drugs. In addition, to evaluate the effects of anti-VEGF molecules on the ganglion cell layer and the optic nerve head by using OCT. Material and Method: We chose 80 patients (80 eyes) who consulted in Ophthalmology Clinics of Erciyes University Medical Faculty. The patients did not have any anti-VEGF injection before. We measured the patients ganglion cell layer thickness and lamina cribrosa layer thickness by OCT. After the measurements, the patients were treated with intravitreal anti-VEGF agents. All patients were controlled monthly and anti-VEGF agents were injected for patients with macular edema. After six months, all of the measurements were taken again and compared with each patient. Results: After using inravitral anti-VEGF injection, the avarage ganglion cell layer thickness changed from 39+/-7.1 μm to 37.6+/-7.3 μm and the difference was significant (p0.05). Conclusion: The injection of intravitreal anti-VEGF resulted in the decrease of both the ganglion cell layer thickness and the lamina cribrosa layer thicknesses. However, we need long term prospective studies for the additional effect of such a theraphy.