Türkiye'de coğrafya alanında turizm ile ilgili yapılan lisansüstü tezler üzerine bir içerik analizi
A content analysis related to graduate theses made in Turkey in the field of geography about tourism
- Tez No: 453332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KERVANKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Turizm, Lisansüstü Tez, İçerik Analizi, Geography, Tourism, Graduate Thesis, Content Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Turizmin ekonomik, sosyo-kültürel, çevresel etkilerinin her geçen gün artması; mekânı, mekânsal değişimi, mekân-insan ilişkilerini kendi prensipleriyle inceleyen coğrafyanın turizm konularına olan ilgisini de artırmaktadır. Turizmin en önemli öğelerini oluşturan; çekicilikler, ulaşım ve konaklama gibi unsurlar üzerinde coğrafi faktörlerin önemi büyüktür. Dolayısı ile turizmin mekânsal dağılımı, ekonomik katkısı, sorunları, toplumsal etkileri gibi konuların coğrafyacılar tarafından araştırılmaya, nitelikli çözüm önerilerinin sunulmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de coğrafya alanında yapılan turizm konulu yüksek lisans ve doktora tezlerinin incelenerek, yapılan bu çalışmaların Türkiye turizmin genel problemlerine ne derece katkı sağladığını değerlendirmektir. Çalışmada, lisansüstü tezlerin; üniversite, yıl, işlenen konu, hipotez, örneklem büyüklüğü, veri analiz yöntemi, kaynakça durumları incelenerek içerik analizi yapılmış, elde edilen veriler yüzde ve frekansa dayalı olarak tablo, grafiklerle yorumlanmıştır. Bunun için“turizm, coğrafya, rekreasyon”anahtar sözcükleri temel alınarak, bugüne kadar yapılmış 110 doktora ve yüksek lisans tezi örneklem alınmıştır. Bu tezlerin 70'i Yüksek Öğretim Kurumu'nun Ulusal Tez Merkezi internet sitesinden, diğerlerine ise mail yoluyla; erişime açık olmayan tezlere Süleyman Demirel Üniversitesi kütüphanesi aracılığıyla erişim sağlanmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi internet sitesinde bulunmayan tezlere ise tezin hazırlandığı üniversitenin kütüphanesine gidilerek temin edilmiştir. Ancak 7 teze ulaşılamamıştır. Toplam 103 tezin içerik analizi yapılmıştır. Tezlerin 20'si doktora, 83'ü ise yüksek lisans tezlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın bulgularına göre; coğrafya alanında yapılan turizm konulu tezlerin özellikle 2000 yılı sonrasında artış gösterdiği, tezlerde bölgesel coğrafya yaklaşımının hâkim olduğu, tezlerin bazılarının yöntem ve sorunsal yönüyle eksik, tasvir ve gözleme dayalı monografya çalışmaları şeklide hazırlandığı, tezlerin Türkiye turizminin sorunlarına yeteri kadar yer vermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing of economical, socio-cultural and environmental impacts of tourism day by day increases the interest of geography that examines issues as space, spatial variation and space-human relationship by their own principles towards tourism issues. Geographical factors that constitute the most important elements of tourism as charms, transportation and accommodation. Issues as spatial distribution of tourism, economic contribution, problems, social effects need to be studied and some quality offers for solutions should be found by geographers. The purpose of this study on tourism held in geography in Turkey examining the master's and dissertation theses and to evaluate of to what extent these researches contributed to the general problems of the tourism of Turkey. In this study, graduate theses; university, year, topics covered, hypotheses, data collection, data analysis method, bibliography were analysed and the content analysis the thesis were conducted, the data, obtained percentages and frequency based on the tables and graphs were interpreted and evaluated. For this“tourism, geography, recreation”based on keywords, 110 were ever made and a sample of doctoral thesis. 70 of this thesis from the Higher Education Authority's National Thesis Center website, the others via e-mail; Suleyman Demirel University thesis on access to non-public access is provided through the library. The National Thesis Center for Higher Education without thesis was obtained by going to the website of the university library which prepared the thesis. But the 7 thesis was not reached. The content analysis of 103 theses were made. 20 doctoral theses, and consists of 83 graduate thesis. According to the findings of the study; geographical area made tourism on the increase, especially after 2000, the thesis that regional geography approach of the judge in the thesis, the method of some of the arguments and incomplete problematic aspect, description and observational monograph studies which prepared the way, the thesis of the problems of tourism in Turkey has reached the conclusion that not enough space.