NS veya paket izleyici gibi simülasyon aracını kullanarak bir ağ performansı değerlendirmesı
Network performance evaluation by using packet tracer or NS tools
  1. Tez No: 453644
  2. Yazar: SAYED MANSOOR HASHIMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Router, Switch, İnternet Protocols, VLAN Channel Protocols, Network Performance Evaluation, Huawei eNSP, Cisco Packet Tracer, Router, Switch, İnternet Protocols, VLAN Channel Protocols, Network Performance Evaluation, Huawei eNSP, Cisco Packet Tracer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bilgisayar ağları büyüdükçe Kablolu ve Kablosuz ağ teknolojileri de gelişmeye başlamıştır. Teknolojiler geliştikçe istekler de artmaya başlamıstır. Bu isteklerin en başında, ağların maksimum güvenli ve aynı zamanda maksimum hızlı performanslı olmalarını istemeleri gelmektedir. Bu çalışmada, ağların performanslı çalışması incelenecektir. Bu sebeple, NS veya paket izleyici gibi bazı simülasyon aracını kullanarak bir ağ performans değerlendirmesinde neler yapılabilir ve türlü türlü parametreler ne kadar başarıyla yanyana getirilebilir gibi bilgiler sunulacaktır. CCNA, CCNP, HCNA ve HCNP eğitim seviyesinde kullanılabilecek önemli ayarlamalar yapılmış olup bunların hepsi teker teker simule edilmiştir. Sonuç olarak başarılacak olan şey bir geniş ağ veya yerel ağ için iyi bir kılavuz olacaktır. Sanal teknolojiye dayalı teklif edilmiş uzaktan ağ laboratuvarı mimarisi gerçek ekipman kullanan geleneksel laboratuvarlara göre daha fazla fayda gösterdi ki bu lab'de ağ simülasyonları için özellikle önemlidir. Burada kazanılan tecrübe yanı sıra birebir ağ üzerinde işlem yapılabilir. Bizler burada sanal olarak laboratuvar ekipmanlarını yeniden kablolamayı, laboratuvarın topolojisi değiştirmeyi ve sanal laboratuvar ekipmanı ekleyerek yeni bir dizayn uygulayabildik. Sanal bir ortamda çalışıltığında yapılacak ve ispatlanacak konfigürasyonlar kısıtlıdır. Sadece sanal bir lab çözümü çoğunlukla öğretmek için uygundur çünkü ağ trafiği hafiftir ve lab PC yükün üstesinden gelmek için genellikle güçlüdür. Ve önemli bir özellikle eagle sunucusu DHCP, Mail, FTP, Web ve dağıtıcılar, düğmeler, güvenlik cihazları ve PC'ler gibi ağ ekipmanlarını içeren Linux'a dayalı bir makinenin bizlere sağladığı yararlardır. Son olarak anlatılan performans konuları, önlemleri, gerekli parametreler göz önünde bulundurularak hem CISCO Packet Tracer de hem de Huawei'in eNSP simulasyon programında hayali ağlar tasarlanarak performans değerlendirilmeleri yapılmıştır. Fakat unutmamak lazım ki, tasarlanan ağlar gerçek laboratuvarlar da değilde ücretsiz sanal ortamlarda tasarlanmış ve değerlendirilmiştir. Bu yüzden de elimizde gerçek veriler olmadığı için gerçek performans değerlendirilmesi yapmak ve çıktılar almak mümkün değildir. Sadece performans gereksinimleri göz önünde bulundurularak ağlar tasarlanmış ve sanal ortamların izin verdiği kadar değerlendirme yapılarak ağ performans değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As computer networks are growing, wire and wireless networking technologies are developing, As technology are improving, the requirements of users for fast network performance and security of network are increasing day by day. In this study, the performance of networks will be examined. Therefore what can be done in a network performance evaluation using some simulation tools such as network simulation or packet tracer. And these information will be presented that how various parameters can be brought side by side together successfully. CCNA, CCNP, HCNA and HCNP educational level has been used and important adjustment has been designed and simulated one by one. As a result this is a usefull guide for a local network and wide network. The proposed remote network in this lab architecture based on virtual technology showed more benefit than traditional laboratories using real equipment, which is especially important for network simulations. In addition to the experience gained here, operations can be performed on a network. We are re-cabling virtually laboratory equipment here. We could apply a new design by changing the topology of the laboratory and adding virtual laboratory equipment. The virtual laboratory brings all the functions of real equipment. This lab solution is mostly suitable for educational because network traffic is light and lab is usually strong to come from the top of PC load, and a particularly impotant eagle server is DHCP, Mail, FTP, Web buttons and distributors, and networking equipment such as security devices and PCs provided by a linux based machines provides benefits for us. In this study, we tried to integrate virtualization applications such as linux based eagle server and and WMware into virtual cisco device simulation. Finally, the performance issues precautions described. Considering the necessary parameters, imaginary networks were designed and evaluated in both CISCO Packet Tracer and Huawei's eNSP simulation program. But it should not be forgotten that the designed networks were designed and evaluated in free virtual environments, not real laboratories therefore, it is not possible to make actual performance appraisal and output as there is no actual data available. Only the performance requirements are taken into consideration and the network performance is assessed by evaluating as much as the virtual environments permit.