Toplumcu gerçekçilik akımının Türk resim sanatına etkisi ve Abidin Dino
- Tez No: 454719
- Danışmanlar: PROF. AYŞE ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Toplumcu Gerçekçilik, Toplumsal Gerçekçilik, Eleştirel Gerçekçilik, Abidin Dino, Realism, Social Realism, Critical Realism, Abidin Dino
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Toplumsal içerikli sanat eserlerinin üretiminde toplumsal olgu ve değerler önemli bir etkendir. Toplumun bir parçası olan sanatçı, yaşadığı çevrenin toplumsal özelliklerini, toplum yaşamını kendisine konu alır. Genel olarak kaynaklarını toplumsal yaşamdan alarak topluma yönelik bir anlatım biçimi oluşturmuş sanat akımları, SSCB, ABD, Almanya, Meksika, İtalya ve Fransa'da etkili olmuş, politik ve ekonomik gelişmelerle güçlü bir etkileşime geçmişlerdir. Eserleriyle toplumsal ve eleştirel bir tutum sergileyen sanatçılar gerçekçilik, toplumcu gerçekçilik, eleştirel gerçekçilik gibi akımlar adı altında sınıflandırılmışlardır. Dünyada başlayan bu akım, Türk resminde toplumcu gerçekçi sanat çalışmaları için bir kaynak oluşturmuştur. Bu çalışmada,“Toplumcu Gerçekçilik”akımının doğuşu, gelişim süreci, Türk resim sanatına etkileri ve bu yönde yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Toplumcu Gerçekçi akımın Abidin Dino'nun, sanat hayatına ve eserlerine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Societal phenomena and values are substantial factors in artistic production with social content. The artist himself as a component of the society; treats the communal living and specifications of his living environment. Art movements generally using communal living as a source and establishing an expression style targeting the society, have been influential in USA, Mexico, USSR, Germany, Italy, or France and have interacted intensely with economic and political evolution. Artists adopting a critical and societal position with their art pieces have been classified under the name of various movements such as realism, social realism critical realism. Movements initiating in the world, created resources for the social realist art works in the Turkish Painting. The study is constituted by the birth and development period of the“social realism”movement but also its impact on Turkish Painting Art and relevant practices. The research examines the effect of the social realist artistic approach in Turkish Painting Art, on the art career and art works of Abidin Dino.