Yönelişler dergisinin sistematik indeksi ve incelenmesi
Survey and systematic index of Yönelişler literary journal
  1. Tez No: 454948
  2. Yazar: SEFA TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SECAATTİN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: The Journal of Yönelişler, Literary journals, Ebubekir Eroğlu, Systematic Index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu çalışmada kültür ve sanat dergilerinden birisi olan Yönelişler dergisi incelenmiştir. Nisan 1981-Aralık 1990 arasında 53 sayı olarak çıkan Yönelişler, döneminin önemli edebiyat dergilerinden birisidir. Kadrosunda yer alan usta kalemlerin yanı sıra genç şair ve yazarların da yetişmesine imkân sağlayan Yönelişler, mektep olma özelliği gösteren bir dergidir. Derginin günümüz edebiyatına kazandırdığı birçok şair ve yazar bulunmaktadır. Yönelişler şiir merkezli bir dergidir ve derginin genel olarak yöneticisi Ebubekir Eroğlu'dur. Yönelişler'in tanıtılması ve üzerine yapılacak araştırmalara katkı sağlaması adına hazırlanan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türk edebiyatının dergicilik tarihine genel bir bakış ile giriş yapıldı. İkinci bölümde derginin çıkış sebebi ve amacı üzerinde duruldu, derginin şekil ve muhteva özellikleri belirlenmeye çalışıldı. Üçüncü bölümde ise Yönelişler'in indeksi, derginin sayılarına göre, yazarların soyadlarına göre ve dergideki türlere göre olmak üzere üç başlık altında çıkartıldı. Dördüncü bölümde ise dergideki yazarların sanata, edebiyata ve edebi türlere yaklaşımları incelenmeye çalışıldı. Son olarak da yapılan incelemeye dair bir sonuç değerlendirmesi yapıldı. Anahtar Sözcükler; Yönelişler Dergisi, Edebi Dergiler, Ebubekir Eroğlu, Sistematik İndeks.
Özet (Çeviri)
In this study, culture and art magazine Yönelişler has been surveyed. Published periodicly between April 1981 and December 1990 as 53 issue, Yönelişler was one of the important literary journal of this era. Yönelişler enabled young poets and writers to manifest themselfs as well as old hand writers already on editorial staff and had a feature as a school. There are many poets and writers whom the magazine has brought to today's literature. Yönelişler was a poetry-based magazine and Ebubekir Eroğlu worked as editor in general. This study contains five chapters aiming to introduce Yönelişler and contribution to future studies on this journal. In first chapter, an intoduction to the history of journalism of Turkish literature is introduced. In the second chapter the cause and purpose of the journal were emphasized and the features of the journal tried to be determined. In the third chapter, the index of Yönelişler is extracted under three headings, journal issues, author surnames, litarary genre. In the fourth chapter, authors approaches to art, literature and literary genres examined. In the final chapter, a review of the survey is made.