Tip II diyabetes mellitus hastalarında tetanoz aşısına cevap
Response to tetanus vaccination in type II diabetic patients
- Tez No: 455928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: tetanoz, immünite, diyabetes mellitus, immün yanıt, tetanus, immunity, diabetes mellitus, immune response
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalıĢmada, daha önceden immün olmadığı tespit edilen tip II DM‟li hastalarının 0- 1- 12. ay programında tetanoz aĢılamaları yapılarak aĢı cevaplarının incelenmesi planlandı. ÇalıĢmaya tip II DM‟li, tetanoz için immün olmadığı tespit edilen 45 hasta (antikor titresi < 0,01 IU/ml) ve tetanoz açısından immün olmayan 37 sağlıklı gönüllü (titre < 0,01 IU/ml) dâhil edildi. Bu hasta ve sağlıklı gönüllü gruplarına tetanoz toksoid aĢı programında 0., 1. ve 12. aylarda 3 kez aĢılama yapıldı. Her aĢılamadan dört hafta sonra toplanan serum örneklerinde, diyabetli hastalar ile sağlıklı kontrol grubu arasında tetanoz aĢısına karĢı immün cevap, ELISA yöntemi kullanılarak karĢılaĢtırıldı. Sonuç olarak her iki grupta aĢı cevabı arasında fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, the response to 0- 1- 12. months tetanus vaccination programs was examined in type II diabetic patients who were diagnosed as nonimmune for tetanus prior to the study. The study included forty five patients with type II diabetes mellitus and thirty seven healthy volunteers; both groups had an antibody titer < 0,01 IU/ml, non- immune for tetanus. The subjects in both groups were administered tetanus toxoid vaccine three times on 0., 1. and 12. months. Serum samples were collected four weeks following each vaccination. Immune response to tetanus vaccine was compared between diabetic and control group by using ELISA method. In conclusion; no significant difference for response to vaccine was found between two groups.