Mimaride estetik kavramının müze binalarında incelenmesi
A study on the aesthetics in the museum buildings
  1. Tez No: 457783
  2. Yazar: DELARAM MOUSSAZADEHHAJIABADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, tasarım ilkeleri ve öğeleri, Gestalt ilkeleri, müze, Aesthetics, design principles and elements, Gestalt rules, museum
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma, müze mimarisinde biçimsel faktörlerin incelenmesine yönelik biçimsel çözümlemesi hedeflemektedir. Estetik açıdan müzelerin karakter kazanması ve biçimsel estetik değerleri farklı bir bakış açısıyla incelenecektir. 20. yüzyılının sonları müze tasarımının altın dönemi olmuştur. Özellikle 1970'li yıllardan beri bu anlayış müze formunun özgürleşmesi, müze biçimlerinin değişimleri ve heykelleşen müzelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca, müzelerin bilgi, bilim ve sanat merkezi olarak önemi son yüzyılda giderek artmıştır ve elit bir anlayıştan, çoğulcu bir anlayışa yönelerek, toplumun her kesimine hitap eden bir konum kazanmışlardır. Bu çalışma, estetik kaygıyla tasarlanan ve bir sanat eseri olarak beğeniye sunulan müze binalarından hareke ederek, biçimsel estetiğin faktörlerini inceleyerek günümüzde müze tasarımlarının estetik anlayışını nesnel bir tavır ile açıklamayı hedeflemektedir. Bu tip araştırmalar arttırılarak, son dönemin estetik anlayışının algılanması ve biçimlerin bu yönde geliştirilmesine olanak sağlanacak sonuçlar elde edilebilir. Bu araştırma kapsamında estetik olgusu sadece görsel boyutuyla ele alınmaktadır ve özne etkisi göz ardı edilerek, biçim nesnel ve kavramlara bağlı olarak incelemektedir. Çalışmanın ana materyalini kavramsal altyapıya yönelik olarak betimsel çalışmalar ve bu kavramlara bağlı olarak oluşturan çizelgeler aracılığıyla, örnek müze yapıları üzerinde uygulanmaktadır. Bu çalışmalarda kaynak olarak bugüne kadar yapılmış tasarım, felsefe, sanat felsefesi, biçim, form, estetik, tasarım öğeleri ve ilkeleri ve müzeler gibi çok çeşitli kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at a formal analysis to elaborate the stylistic factors in the museum architecture. It is intended to elaborate the formal aesthetic values in a different point of view for the museums to get certain aesthetic features. The late 20th century is a golden era for the museum design. In particular, this approach has resulted in some liberal museum forms, changing museum styles and the emergence of monumental museums. Furthermore, the importance of the museums as the centers of knowledge, science and arts has gradually increased in the last century, whereby they have shifted from an elite standing to the pluralist approach as to address every sections of the community. This study will focus on the museum buildings that are designed with the aesthetic apprehension, and presented as the artistic works on the basis of an objective attitude to elaborate the formal aesthetic factors on the formal aesthetics. Such studies should increase for getting some concrete results to perceive the recent term aesthetic approaches and improve the forms in line with such approaches. This study elaborates the aesthetic facts solely on the basis of visual dimensions, but ignores the subjective effects to evaluate it in formal, subjective and conceptual aspects. The main material of this study comprises of the descriptive works on the conceptual substructure, and a number of schedules drawn on such concepts, which are applied on the example museum structures. Such works cover many several existing sources such as the design, philosophy, artistic philosophy, shape, form, design elements and principles as well as the museums.