The impact of the project development and agricultural investment program in Gabon (PRODIAG) on the agricultural farms in Ngounie province
Gabon'da uygulanan proje gelişstirme ve tarımsal yatırımlar programının (PRODIAG) tarım işletmelerine etkileri: Gabon Ngounie ili örneği
  1. Tez No: 457905
  2. Yazar: TANGUY N'KOUAH YALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: PRODIAC, Tarımsal yatırım, Kısa dönem, Etki değerlendirme, Ngounie, Gabon, PRODIAC, Agricultural investment, Short term, Impact assessment, Ngounie, Gabon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada, Proje Geliştirme ve Tarımsal Yatırım Programının (PRODIAG) Ngounie İlindeki (Gabon) tarım işletmelerine kısa dönemli etkilerini değerlendirilmesidir. Ülkede tarım sektörü, var olan potansiyeline rağmen gelişmemiştir. Tarım sektörünün gayri safi hasıladaki payı yaklaşık %5 olup, ülke yurt içi gıda talebi açısından büyük ölçüde (%60) ithalatçı ülkelere bağımlıdır. Araştırmanın verileri, Ngounie İline bağlı Douya-onoye ve Louesti-wano ilçelerinde PRODİAG'dan faydalanan çiftliklerden elde edilmiştir. Araştırmanın birincil verileri, Fransız Kalkınma Ajansının yayınladığı proje metni esas alınarak hazırlanan anket formlarıyla elde edilmiştir. Anketlerle elde edilen veriler SPSS programına girilerek temel tanımlayıcı istatistikleri (frekans dağılımı ve oranları, ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) hesaplanmıştır. Proje uygulamasının işletmelerin sosyo-demografik, tarımsal ve ekonomik değişkenlerinde oluşturduğu değişimlerin istatistiki olarak anlamlı olup-olmadığı ise parametrik verilerde t-testi, parametrik olmayan verilerde ise khi kare testi ile ortaya konulmuştur. Projenin kısa dönemde işletmelerin üretimle ilgili çoğu değişkeninde önemli pozitif etkilerinin olduğu ifade edilebilir. Projenin etkisiyle çiftliklerin teknik kapasitesinde, tarımsal enformasyon ve girdilere ulaşımda, çiftçilerin örgütlenmesinde, tarımsal üretim ve gelirlerde önemli gelişmeler olmuştur. Çoğu değişkende yaşanan iyileşmelere rağmen çiftçilerin üretim sürecinde problemlerle karşılaşmaktadırlar. Bitkisel ürünlerin üreticileri tarımsal alet-ekipman, kiralık işgücü ve finansman temininde, sebze üreticileri ise tohum ve sera temininde sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Hükümet ve konu ile ilgili politika kararlarını alanlar, çiftçilerin girdiler, enformasyon, finans ve katma değeri yüksek piyasalara erişimlerini kolaylaştırıcı sürdürülebilir mekanizmaları geliştirmelidirler. Bununla birlikte, çiftçilere mesleki olarak gelişmelerinin sağlanması ve verimliliğin artırılması konularında yardımcı olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This reseach aims to evaluate the short term impacts of the Project Development and Agricultural Investment Program in Gabon (PRODIAG) in Ngounie Province. While the country has an important agricultural potential, the agricultural sector is underdeveloped. The share of agriculture in GDP is approximately 5%. Gabon depends on the foreign country to meet domestic food demand. The PRODIAG aims to reinforce the local production and reduce poverty in rural area by considering the protection of environment. The data of research was collected from 80 beneficiary farms in the districts of Douya-onoye and Louesti-wano of Ngounie province. In order to collect the primary data of research, the questionnaire was arranged on the basis of the project document published by French Agency of Devlopment. The data was entered and analysied by means of Statistical Package for the Social Sciences ( SPSS). The basic descriptive statistics (frequencies, means, standard deviation, minimum, maximum) were calculated. The impacts of the project on the socio-demographics, agricultural and economic variables of the farms were analyzied by using parametric (t-test) and non- parametric (khi square) tests. The statistical analysis revealed that the project had important positive short term impacts on many variables. The project positively effected the farms on technical capacity, acess to agricultural information and inputs, organazing farmers, agricultural production and income. Despite the amelioration of certain indicator of the farms, they had some problems about production process. Thus, while the crop producers had some problems about accessing agriculture equipment, hired labor, finance.The vegetable producers had some problems about accessing seed and greenhouse. It is recemmended that the government and policymakers should develop some sustainable mechanizms for farms that they can access modern inputs, agricultural information, finance, high value added markets. However, the government should help farmers to develop their professional abilities and to increase agricultural productivity.