Gezgin satıcı probleminin çözümünde genetik algoritmanın parametrelerinin incelenmesi
Investigation of parameters of genetic algorithm in the solution of traveling salesman problem
  1. Tez No: 458689
  2. Yazar: MERYEM PULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK DEVECİ KOCAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Gezgin Satıcı Problemi, Genetik Algoritmalar, Genetik Algoritma Parametreleri, Çaprazlama Operatörü, Traveling Salesman Problem, Genetic Algorithms, Genetic Algorithm Parameters, Crossover Operator
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gezgin satıcı problemi, optimizasyon alanında araştırmacı ve akademisyenler tarafından üzerinde uzun yıllardır yoğun olarak çalışılan çözümü zor (NP-hard) bir problemdir. Aynı zamanda birçok problem gezgin satıcı problemi olarak modellenebilmektedir. Problemdeki değişken sayısı arttıkça olası çözüm sayısı da büyük oranda arttığından kesin yöntemlerle kısa sürede optimal çözüm elde etmek mümkün değildir. Bu yüzden bu probleme kısa sürede makul bir çözüm bulan yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden en sık kullanılan sezgisel yöntemlerden biri de genetik algoritmalardır. Genetik algoritmalar rasgele araştırma algoritmalarından biri olan evrimsel algoritmaların bir türüdür. Genetik algoritmalar gezgin satıcı problemi gibi çeşitli NP-hard problemleri çözmek için kullanılan en iyi yöntemlerden biridir. Bu çalışmada genetik algoritmanın performansı üzerinde önemli etkiye sahip olan parametreleri üç farklı büyüklükteki problem ve üç farklı çaprazlama operatörü ile kıyaslayarak belirlemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The traveling salesman problem is a difficult (NP-hard) problem that has been studied intensively by researchers and academics in the field of optimization for many years. At the same time, many problems can be modeled as traveling salesman problems. As the number of variables in the problem increases, the number of possible solutions increases greatly, so it is not possible to obtain an optimal solution in a short time with exact methods. Therefore, this probing method is used in a short time to find a reasonable solution. One of the most commonly used heuristic methods is genetic algorithms. Genetic algorithms are a kind of evolutionary algorithms, one of the random search algorithms. Genetic algorithms are one of the best methods used to solve various NP-hard problems such as the Traveling salesman problem. In this study, we aimed to determine parameters which have significant effect on the performance of genetic algorithm by comparing with three different size problem and three different crossover operators.