Prematüre doğum yapmış annelerin travma, depresyon, maternal bağlanma ve yaşam kalitesi açısından incelenmesi
Analyzi̇ng the women who gave birth prematurely in terms of trauma, depression, maternal attachment and quality of life
  1. Tez No: 459985
  2. Yazar: BETÜL NESİBE ÖZKARS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHDETTİN GÖRMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: premature birth, PTSD, depression, attachment, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma prematüre doğum yapmış annelerin travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon belirtileri, maternal bağlanma ilişkisi ve yaşam kalitesi açısından incelenmesini amaçlamıştır. Araştırmanın şartlarını karşılayan 115 anne internet üzerinden ölçekleri doldurmuştur ve 4 anneyle tecrübelerini öğrenmek adına yarı yapılandırılmış görüşme düzenlenmiştir. Kullanılan araçlar, PTSB Soru Listesi- Sivil Versiyonu, Beck Depresyon Ölçeği, Maternal Bağlanma Ölçeği, Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL- BREF- TR)' dir. Örneklemin toplam depresyon puanı ortalaması 18.77 ± 10.72' dir. Yaşam Kalitesi toplam puanının ortalaması 87.03 ± 17.04' dür. Bağlanma toplam puan ortalaması 94.66 ± 6.35' dir. Travma toplam puanının ortalaması ise 47.02 ± 13.21' dir. Araştırmanın sonucuna göre çalışan annelerin depresyon puanı çalışmayanlardan daha az ve yaşam kalitesi puanı daha yüksektir. Prematüre doğumu gebelikleri süresince bilen annelerin prematüre doğum yapacağını aniden öğrenen annelerle kıyaslandığında, depresyon puanı daha yüksek ve yaşam kalitesi ruhsal alt boyutundan aldığı puan daha düşük olarak bulunmuştur. Annelerin yaşları arttıkça depresyon ve travma puanları azalmıştır. Bebeğin doğum kilosu ve doğum haftası düştükçe annelerin bağlanma puanları artmıştır. Anahtar Kelimeler : prematüre doğum, tssb, depresyon, bağlanma, yaşam kalitesi
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate mothers who gave birth prematurely in terms of post traumatic stress disorder and symptoms of depression, maternal attachment and quality of life. 115 mothers who met the criteria of the research completed the scales online and semi- structured interviews with 4 mothers arranged to learn their experiences . In this research; PTSB Questionnaire-Civil Version, Beck Depression Scale, Maternal Attachment Scale, and Quality of Life Scale (WHOQOL-BREF-TR) were used. The mean of total depression score of the sample was 18.77 ± 10.72. The mean of total Quality of Life score was 87.03 ± 17.04. The mean of total score of attachment was 94.66 ± 6.35 and the mean of the total score of trauma was 47.02 ± 13.21. According to the result of the research, the depression scores of the working mothers are lower and the quality of life score is higher than mothers who don`t work currently. When compared to mothers who learn unexpectedly that they`re going to give birth prematurely, mothers who know about their premature birth during their pregnancy were found to have higher depression scores and their scores of the quality of life psychological subscale were lower. As the age of mothers increased, depressions and trauma scores decreased. And as the baby's birth weight and birth week decreased, the attachment scores of the mothers increased.