Sinema filminde müziğin dramaturjiye yaptığı yapısal ve işlevsel katkı bağlamında film analizi
The analysis of the film in the context of the structural and functional contribution of the music in the cinema film to dramaturgy
  1. Tez No: 460537
  2. Yazar: ERDAL GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. SEMİR ASLANYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Film müziği, sinema, yönetmen, senarist, kurgu, saf müzik, kullanılan müzik, yapısal ve işlevsel unsurlar, film music, cinema, director, screenwriter, fiction, pure music, designed music, structural and functional elements
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Müzik, sinemanın uzun tarihi boyunca durağan görüntüden hareketli görüntüye geçiş ve bir hikâye anlatma aracı olarak eşlik etmiştir. Bu süreç müziği“saf müzik”özelliğinden“kullanılan müzik”özelliğine taşımıştır. Özellikle yönetmen ve senaristin müziğe nasıl yaklaşabileceği konusunda; müzik bilgisinin ötesinde, nasıl ve ne için kullanılabileceği, hem müzisyenle buluşmasında hem de müzik-film ilişkisi açısından önemlidir.“Film müziğinde yapısal ve işlevsel unsurlar bağlamında müzik kullanımı ve görüntü-müzik ilişkisinin incelenmesi”isimli çalışmanın ilk bölümünde durağan görüntüden hareketli görüntüye geçiş sürecini kapsayan sinema tarihi incelenmiştir. İkinci bölümde film müziğinde yapısallık ve işlevsellik, görüntüden bağımsız ve görüntüye bağlı müziğin psikolojik, psikanalitik, antropolojik etkileri, sinemade ses kuşağı ve ses kullanımı incelenmektedir. Üçüncü bölüm film müziğinde yapısal ve işlevsel unsurlara örnek film sahneleriyle açıklamayı kapsamaktadır. Dördüncü bölümde ise film müziğinde yapısal ve işlevsel unsurlar bağlamında müzik kullanımı açısından örnek bir film analizi yapılmaktadır. Çalışmanın amacı, film müziğinde yapısal ve işlevsel unsurlar çerçevesinde müzik kullanımıyla hem izleyicinin görüntüyü anlama ve algılamasına hem de yönetmenin anlatım diline, dramaturjisine ve kullandığı müziğin filmine yaklaşımına yaptığı katkının dinamiklerini açığa çıkartmaktır
Özet (Çeviri)
Music has accompanied cinema in its long history in the transition from still image to moving image. This transformation process of telling a story in the cinema moved the features of“pure music”to“designed music”in time. It's very important to meet the director and the screenwriter with the film musician to establish relationship with the film and the music. This case makes necessity of producing music more than the director and the screenwriter wish to hear inner. At this point, how the music's image will be and how it will be used, where it will begin or end, how the music will approach the film, poses the main question of film/music relationship.“The use of music in the context of structural and functional elements of the film-music and the examination of image-music relationship”analyzed the history of cinema, including the transition from the still image to the moving image is the first section of the study. In the second section, constitution and functionality of the film-music, the psychological, psychoanalytical and anthropological effects of both independent music and image related music, sound generation and the use of music in cinema are studied. The third section covers the structural and functional elements of the film-music with the description and the examples of film scenes. In the fourth section, considering the use of music in the context of structural and functional elements, a sample movie is analyzed. The aim of the study is to make the viewer understand and approach the expression language of the director, dramaturgy and the dynamics of his contributions to film music within the framework of the structural and functional elements of the film-music.