046/1 numaralı Düvel-i Ecnebiye Defteri ve 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılda Osmanlı İspanya ilişkileri
046/1 numbered Düvel-i Ecnebiye Book and relations between Ottoman-Spain at the end of 18th century and 19th century
  1. Tez No: 460647
  2. Yazar: ŞULE KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, İspanya, Antlaşma, 046/1 Numaralı Düvel-i Ecnebiye Defteri, Ottoman, Spain, Treaty, 046/1 numbered Düvel-i Ecnebiye Book
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bizans İmparatorluğu'nun Türk ilerleyişini durdurmak üzere davet ettiği Katalan Kumpanyası'nın Konstantinopolis'e gelişi Türk-İspanyol ilişkilerinin başlangıcını oluşturmaktadır. Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da genişlemeye başlamasından sonra düzenlenen Niğbolu gibi bazı Haçlı Seferleri'ne katılan İspanyol gönüllüler bulunsa da iki ülke arasındaki ilişkiler 15. yüzyılın sonları ile 16. yüzyılın başlarında yoğunlaşmıştır. Kanuni ile Carlos zamanında iki ülke arasındaki rekabet iyice artmış, zaman zaman kesintiye uğrayan savaşlar 16. yüzyılın son çeyreğine kadar sürmüştür. 1578'de yapılan ateşkesin ardından ilişkiler zayıflamış ve her iki ülke de kendi iç problemleriyle uğraşmaya başlamıştır. 1782'de imzalanan dostluk ve ticaret antlaşmasıyla yeniden canlanan ilişkiler giderek artmıştır. 046/1 Numaralı Düvel-i Ecnebiye Defteri'nden edinilen bilgiler vasıtasıyla Osmanlı-İspanya arasında yapılan bu antlaşmanın maddeleri, ocaklara bildirilmesi, sonradan değişen maddeleri, 16 Ekim 1827 tarihli Osmanlı-İspanyol Karadeniz Ticaret Antlaşması ve 14 Mayıs 1862 Ticaret ve Dostluk Antlaşması'nın genişletilen maddeleri değerlendirilmiştir. Bu antlaşmaların imzalanması, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girilmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Catalonia Company's arrival which was invited by the Byzantine Empire to stop Turkish progress was the beginning of Turkish-Spanish relations. Although there were some Spanish volunteers who joined the Crusades such as Niğbolu which were formed after the development of the Ottoman Empire in Europe, the relations between two countries started to escalate between the late 15th century and early 16th century. During the reign of Suleiman the Magnificent and V. Carlos, the competition between two countries increased dramatically and though the wars between both powers which ended from time to time lasted until the last quarter of 16th century. After the truce that was made in 1578, relations weakened and both countries started to deal with their own internal problems. With the treaty of alliance and commercial in 1782, the Ottoman-Spanish relations raised continuously. Thanks to the information that get from 046/1 numbered Düvel-I Ecnebiye Book, treaty of alliance and commercial signed between Ottoman and Spain it is determined that the articles of this treaty notify sent to the other sites, on 16th October 1827 Ottoman-Spain Blacksea Commercial Treaty and widened articles treaty of alliance and commercial on 14th May 1862 were mentioned. This treaty started to be signed a new age about the relations between two countries.