Bölgesel kalkınmada kadın girişimciliği ; Bitlis örneği
Women entrepreneurshi̇p at regi̇onal development ; Bi̇tli̇s pattern
- Tez No: 462080
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimcilik, Entrepreneurship, women entrepreneurship
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kalkınma, insan ve toplum açısından sadece maddi yaşamın sürdürülebilmesini değil; toplumun ekonomik, kültürel olanaklarını da geliştirip bu toplumları gelişmiş ulusal yaşam düzeyine kavuşturmayı hedefler. Temel hedef bireyin gelirini, eğitim olanaklarını, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanma durumlarını iyileştirmek, insanca yaşayabilmeleri için yeterli-dengeli beslenme olanaklarına sahip olmalarını ve daha yaşanabilir bir ortamda olmalarını sağlamaktır. Girişimcilik, ekonomik büyüme, yenilikçilik, ürün geliştirme ve hizmet kalitesi, rekabet, ekonomik esneklik ve istihdamın önemli bir kaynağıdır. Ekonomik kaynakların düşük üretkenlik alanlarından yüksek alanlara aktarılma sürecinde baş aktör girişimcilerdir. Dünya nüfusunun yarısının kadın olduğu ve bu nüfusun büyük kısmının da aktif çalışma hayatına girmediği düşünüldüğünde, yeni iş alanları oluşturmada dünya nüfusunun yarı kapasitesi kayıp olacaktır. Bu çalışmada Bitlis örneği üzerinden kadın girişimcilerin ekonomideki yeri, aktif çalışma hayatında ne kadar yer aldıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Development is not only about the sustainability of material life for people and society but also improvement of economic, social and cultural opportunities and bringing these into communities to a national level of life. The primary goal is to improve the income of the individual, educational opportunities, health and social services, ensure that they have adequate balanced nutrition facilities so that they can live humanely in a more liveable environment. Entrepreneurship is a significant source of economic growth, innovation, product development and service quality, competition, economic flexibility and employment today. The main actors are the entrepreneurs who are in the process of transferring economic resources from low productivity areas to high areas. Today, half of the world's population is women. Most of this population is not considered as active in working life. From this point of view, there will be lost half of world's population in creating new business areas. In this study, we tried to determine the place of women entrepreneurs in the economy and how active they are in active working life in the example of Bitlis city.