Türkiye'de turizmin seçilmiş makroiktisadi değişkenlerle ilişkilerinin ekonometrik analizi
The econometric analysis of the relationships between selected macroeconomic variables and tourism in Turkey
- Tez No: 463494
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Turizm, Econometrics, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Turizm Talebi, Zamanla Değişen Nedensellik, Maki Çok Kırılmalı Eşbütünleşme Testi, Swamy Rassal Katsayılar Regresyonu, International Tourism Demand, Time Varying Causality, Multiple Breaks Cointegration Tests of Maki, Swamy's Random Coefficients Regression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Türkiye'de turizm talebi ile uluslararası ticaret, diğer sektörlere ait faaliyet gelirleri ile istihdam ve enflasyon arasındaki ilişkilerin analiz edildiği bu tez üç makaleden oluşmaktadır. Birinci makalede uluslararası turizm talebi ve uluslararası ticaret arasındaki ilişkiler, Balcılar, Arslantürk ve Özdemir (2010) tarafından geliştirilen Zamanla Değişen Nedensellik yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. İkinci makale uluslararası turizm talebinin diğer sektör faaliyet gelirleri üzerindeki uzun dönem etkileri, Maki (2012) çok kırılmalı eşbütünleşme testi yardımıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü makale ise toplam, yabancı ve yerli turist geceleme sayılarının bölgesel ve sektörel istihdam ile bölgesel enflasyon üzerindeki etkileri Swamy (1970) tarafından geliştirilen Rassal Katsayılar Regresyonu ile tahmin edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, uluslararası ticaret ile uluslararası turizm talebi arasında zamanla değişen nedensel ilişkiler vardır. Uluslararası turizm talebi, diğer sektör faaliyet gelirleri üzerinde uzun dönemde, çok yüksek olmayan etkiler yaratmaktadır. Toplam, yabancı ve yerli turist geceleme sayılarının bölgesel istihdam ve enflasyon üzerinde, bölgeden bölgeye değişen anlamlı etkileri vardır. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de turizm talebini etkilemeye dönük turizm politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve daha etkin politikaların yaşama geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three articles which analyze the effects of the tourism demand on international trade, other sectors' incomes and both sectoral and regional inflation and employment. In the first article, we analyze the relationships between tourism demand and international trade by using time varying causality developed by Balcılar, Arslantürk and Özdemir (2010). In the second chapter, we try to determine the effects of tourism demand on other sectors' incomes by using multiple breaks cointegration tests of Maki (2012). Finally, we examine the sectoral and regional effects of tourism demand on inflation and employment by using Swamy's Random coefficients regression. The major findings of the articles indicate that the causal relationships between international trade and tourism demand are time varying and tourism demand has a significant but, smaller effects on other sectors' incomes. Also, the number of both domestic and international tourist's arrival are creating significant effects on both sectoral and regional inflation and employment. Thus, based on the major findings of the study, there is an urgent need to revise the current tourism policies and implement new polices aiming to increase both the number of international arrivals and their contribution to Turkish economy.