Roma İmparatorluk Döneminde Prusias ad Hypium
Prusias ad Hypium in the Roman Imperial Period
- Tez No: 463509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN İZNİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Archeology, Ancient Linguistics and Cultures, History
- Anahtar Kelimeler: Prusias ad Hypium, Roma İmparatorluğu, Bithynia, Karadeniz, Soylular
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Roma'nın Anadolu'daki ilk eyaletlerinden biri olan Bithynia'nın doğusunda, eskiden Mariandyni ülkesi olarak bilinen coğrafyada, günümüzde ise Düzce ilinin 8 km kuzeyinde yer alan Konuralp adı verilen yerleşimin altında kalmış olan Prusias ad Hypium kenti, Roma İmparatorluğu döneminde bölgenin önemli kentleri arasına girmiş ve bu durumunu uzun bir süre korumuştur. Roma öncesine dair bilgilerimizin sınırlı olduğu kent, Roma'ya hizmet etmiş olan idari ve askeri sınıfa mensup pek çok önemli şahsiyetin de yurdu olmuştur. Çalışmamızda Roma İmparatorluk Döneminde, Prusias ad Hypium kenti ele alınmaktadır. Bu kapsamda, kentin tarihi, sosyokültürel ve idari yapısı vb. gibi birçok konu hakkında çok yönlü bir kaynak taraması yapılmıştır. Kaynak taramasından sonra çalışmamızda, II. el kaynak niteliğindeki Modern çalışmalar ile I. el kaynak olarak değerlendirebileceğimiz, epigrafik, nümizmatik ve filolojik bilgi ve belgelerden yararlanılmış ve bu belgelerin orijinal hallerine de çalışmada yer verilmiştir. Bu doğrultuda çalışmamızda, özellikle İmparatorluk döneminde ünlenen Prusias ad Hypium kentinin Grek kolonistler tarafından kurulduğu ilk yıllardan, Roma İmparatorluğu egemenliğinde timokrasiyle yönetilen aristokratlar şehri haline geldiği zamana kadar geçen süre tüm yönleriyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Prusias ad Hypium, was one of the first provinces of Rome in Anatolia which is located in the eastern Bithynia, also known as the territory of Mariandyni and 8 km north of the city of Düzce, is under the name of Konuralp. It was one of the important cities of the region during the Roman Imperial period and has maintained this for a long time. The city which our knowledge of Pre-Roman had been a homeland for a lot of important personalities belonging to the administrative and military class who served Rome. In our study, Prusias ad Hypium city handled in the Roman Imperial period. In this context, a multidimensional source search has been done on many subjects such as the history, socio-cultural and administrative structure of city. After the source scan, modern sources which can be used as second-hand sources and the epigraphic, numismatic and philological information and documents that can be used as first hand sources has been benefited and also given place in our study. In this direction, the time from the years that Greek colonists founded the city Prusias ad Hypium which was also became famous in the Imperial period, to the time that the city bcome an aristocrats city which is ruled by Roman Empire with timokrats is taken in hand.