Osman Necmi Gürmen'in öykü ve romanlarında yapı ve izlek
Structure and theme in the Osman Necmi Gürmen's story and novels
- Tez No: 464570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osman Necmi Gürmen, roman, öykü, yapı ve izlek, Osman Necmi Gürmen, novel, story, structure and theme
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Romancılık yönüyle dikkat çeken Osman Necmi Gürmen, bireyin içsel sorunlarıyla ilgilenir. Yazar, romanlarını üzerine kurguladığı sosyal atmosferin yansımalarını aktarırken roman kişilerinin düşünce ve duygularını derinlemesine irdeler. Tarihi-psikolojik roman niteliğindeki eserleriyle dikkat çeken yazar, popüler roman kültürünün farklı uçlarını birleştirir. Gürmen, kendi çizgisini şekillendirirken yaşantılarından da yararlanır. Şahit olduğu dramatik olayları, tanıdığı farklı kişileri romanlarına taşırken gerçeklikten sapmamaya özen gösterir. Özellikle tarihi konuları işlediği romanlarında kurguyu gerçeğin olgusal düzlemine uygun olarak şekillendirir. Detaylı araştırmalardan sonra kaleme aldığı romanlarında, okuyucunun zihninde soru işaretleri bırakacak noktaların oluşmasına izin vermez. Öykülerinde ise, ağırlıklı olarak bireyin içsel süreçleri üzerine yoğunlaşır. Paris'in farklı mekânlarında insanları gözetleyen anlatıcılar, gördükleri üzerinden kendi ruhsal durumlarını yansıtır. Öykü karakterlerinin çoğu, içinde bulunduğu ortama başkaldıran ve kendine yeni bir yol arayan yabancılaşmış kişilerdir. Genel olarak, özgürlük-esaret zıtlığı izlekleri üzerine temellendirilen öyküler, durum öyküsü olma özelliği gösterir. Fransızca ve Türkçe roman yazabilen nadir yazarlarımızdan olan Gürmen, sanatsal bir üslup oluştururken anlatma yöntem ve tekniklerini başarıyla uygular.
Özet (Çeviri)
Osman Necmi Gürmen, who stands out with as a novelist, deals with the internal problems of the individual. The author, when presenting the reflections of the social atmosphere on which his novels are based, he analyzes the thoughts and emotions of the individuals in depth. The author, who is known with his historical-psychological novels, combines the different ends of popular novel culture. Gürmen's experiences are used in development of his approach. On his novels, he reflects the dramatic events he has encountered and the different types of people he knew. He tries not to deviate from reality when doing so. He shapes his fiction based on the factual plane of the truth particularly in the novels where he discusses historical issues. He writes his novels after deep research and eliminates any element that could confuse the audience. He mainly focuses on the inner processes of the individual in his stories. Narrators observing people in different corners of Paris reflect their own mental states based on the things they have seen. Most of the characters in these stories are alienated individuals rebelling against their environment and pursuing a new path. The stories are mostly based on the freedom-captivity contrast and they are stories of situations. Gürmen, who is a unique author with his ability to write both in Turkish and French, successfully uses the methods and techniques of narration when creating his artistic style.