Türkiye'deki Ege adalarında butik otellerin yatak odalarının iç mekân özellikleri üzerine bir inceleme
A study on boutique hotels interior features of bedrooms in Turkey on the Aegean islands
- Tez No: 464795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEKTA ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Turizm, İç Mimari ve Dekorasyon, History, Tourism, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama Tesisleri, Butik Oteller, İç Mekân Analizi, Tourism, Accomodation facilities, Boutique hotels, Interior design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
İnsanların belirli amaçlar doğrultusunda yapmış oldukları seyahatler sonucu meydana gelen konaklama tesisleri, günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Sayılarının artması ve mekânsal faklılıklarının ortaya çıkmasıyla birlikte bu tesisler kendi aralarında sınıflandırılmıştır. Butik oteller de bu konaklama tesis türlerinden bir tanesidir. Turizm açısından önemli bir yere sahip olduğu ve butik otel sayısının her geçen gün arttığı Ege Adaları çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda“Türkiye'deki Ege Adalarında Butik Otellerin Yatak Odalarının İç Mekân Özellikleri Üzerine Bir İnceleme”adlı bu çalışmada butik otel kavramının en önemli bileşenlerinden biri olan yatak odalarına ilişkin mekânsal incelemeler Gökçeada, Bozcaada ve Cunda Adası özelinde ele alınmıştır. Yatak odalarının iç mekânözelliklerinin yanı sıra Türkiye'de otel kavramının ve butik otel kavramının gelişimi de incelenmiştir. Literatür taramasında butik otele ve mekânsal özelliklerine ilişkin farklılıklar olduğu ve söz konusu tanımların güncelliğini yitirdiği saptanmıştır. Bu nedenle, butik otele, mekânsal özellerine ve özellikle yatak odalarının bileşenlerine ilişkin yeni ve güncel bir butik otel tanımı geliştirilmiştir. Bu tanımlama doğrultusunda belirlenen butik oteller de, yatak odaları özelinde irdelenmiştir. Butik otel yatak odaları yatma bölümü, çalışma bölümü, giriş bölümü, depolama bölümü, yıkanma ve temizlenme bölümü olarak mekânsalbileşenlerine ayrılmış ve bu bileşenler yerleşim düzeni, malzeme, aydınlatma, mobilya, form, boyut vb. ayrıntılarıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The accommodationfacilities initially have begun to occurred due to the travellings with various purposes all around the world, and are still under development. With the increasing numbers and the differences in spatial features of these facilities, a classification system has required to term them among different types. As one of these accommodation facilities, the boutique hotels are the most popular ones today. So in terms of the increasing numbers of boutique hotels, the Aegean Islands of Turkey has been determined as the study area due to the turism potential. In this context, in this research titled“Analysis of the Interior Features of the Bedrooms' of Boutique Hotelsin Aegean Islands of Turkey”, the spatial features of the bedrooms of boutique hotels are studied, as one of the most important constituents of the boutique hotels. As well as the interior features of the bedrooms are examined especially in Imbros, Tenedos and Cunda Island, the evolution of the concepts such as hotel and boutique hotel has also examined. During the literature survey, it is noticed that there are lots of differences in the context of the boutique hotel and their spatial features, and also the definitions have become outdated. Therefore, a new and recent context has been developed for the concept of boutique hotel, their spatial specialties and the constituents of their bedrooms. The boutique hotels in Imbros, Tenedos and Cunda Island are analysed through this newly context, specific to their bedrooms. These boutique hotels are studied through the spatial constituent such as sleeping area, studying area, entrance, storage area, washing and cleaning area. Moreover all these spaces are examined through the features of layout, material, lightening, furniture, form, size etc. in detail.