Enerji verimli kullanıma özel 3D yonga üstü ağ tasarımı
Energy aware application-specific 3D network-on-chip design
  1. Tez No: 465295
  2. Yazar: ARASH BARZINMEHR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yonga-üstü-Sistem (YüS), Yonga-üstü, System-on-Chip (SoC), Network-on-chip (NoC), 3D-NoC, application specific NoC, Topology, 3D integrated circuits, energy consumption
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yonga-üstü-Ağ (YüA), yüksek performanslı modern nanometre boyutlarındaki Yonga-üstü-Sistemlerin (YüS) bileşenleri arasındaki yüksek iletişim talebini karşılamak için, ümit verici bir konsept olarak öne sürülmüştür. Üç Boyutlu mikroçipler (3D IC), uzun katman-üstü bağlantıları katmanlar arası kısa dikey Silikon Arası Bağlantılarla (SAB) değiştirerek, gecikme ve enerji tüketimini azalttıklarından popüler hale gelmişlerdir. İki boyutlu YüA'ların sunduğu performanstan daha iyisini elde etmek için, YüA'ların 3D teknolojisiyle birleştirilmesi daha iyi bir çözüm gibi görünmektedir. Enerji ve iletişim farkındalıklı 2D-YüA'ları tasarlamak için iyi sentezleme yöntemleri mevcut olmasına rağmen, bu yöntemlerin 3D alternatiflerine halen ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada 3D-YüA'lar için enerji-farkındalıklı uygulamaya-özgü bir topoloji oluşturma yöntemi önerilmiştir. Sunulan yöntem, dinamik enerji tüketimini en aza indirgemek için uygulamanın düğümlerini YüA mimarisinin katmanları arasında bölümleyen sezgisel eniyileme algoritmasına dayanmaktadır. Sunulan 3D yöntem, birçok YüA karşılaştırmalı değerlendirmeye uygulanarak, 2D alternatife karşı test edilmiştir. Simülasyon sonuçları, sunulan yaklaşımın, enerji ve alan açısından 2D eşdeğerinden daha iyi oluğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Network-on-Chip (NoC) is a promising approach for supporting a heavy communication demand between all parts of high-performance modern nanoscale System-on-Chips (SoCs). Three-dimensional (3D) IC integration has become popular by reducing latency and energy consumption due to replacing long global interconnects with short vertical through silicon via (TSV) interconnects between different dies. Combining NoCs with 3D technology seems a good choice for achieving better performances than 2D. Although there exist good synthesis methods for designing energy- and communication-aware 2D-NoCs, there is still needs for 3D alternative. In this paper an energy-aware application-specific topology generation method for 3D-NoCs is proposed. This method is based on a heuristic optimization algorithm that partitions the application nodes among layers of the NoC architecture for an attempt to minimize the dynamic energy consumption. Proposed 3D method tested against a 2D alternative through several NoC benchmarks. Simulation results show that our approach outperforms its 2D counterpart in terms of energy and area.