Menopozal evreler ile zihinseleştirme süreci arasındaki ilişkinin psikanalitik yöntemle incelenmesi
Investigation of the relationship between menopausal phases and mentalization process by psychoanalytic method
- Tez No: 465564
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA TUNABOYLU-İKİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Premenopoz, postmenopoz, menstürasyon, zihinselleĢtirme, beden imgesi, kadınlık, kadınsı, annelik, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Premenopause, postmenopause, menstruation, mentalization, body image, femininity, feminine, motherhood, Rorschach Test, Thematic Apperception Test
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırma, premenopozal evre, postmenopozal erken evre ve postmenopozal geç evredeki kadınların zihinselleştirme süreçlerinin kalite ve niceliğinin karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Üç grubun zihinselleştirme süreçlerinin kalitesi ve niceliği karşılaştırılırken temel olarak; kişinin dürtü ve duygulanımlarını, serbest çağrışım aracılığı ile tasarımlı bir şekilde sunup sunamadığı değerlendirilecektir. Zihinselleştirme süreçlerinin yanı sıra, menopozal sürecin kadını karşı karşıya bıraktığı kadınlınlık, annelik, kadınsı ve kayıp sorunsalları ile zihinselleştirme süreci arasında bağ kurulup kurulamayacağı sorusuna yanıt aranacaktır. Yaş ortalaması 49.70 olan ve 10 kişiden oluşan premenopozal evredeki grup, yaş ortalaması 51.30 olan ve 10 kişiden oluşan postmenopozal erken evredeki grup ve de yaş ortalaması 54.90 olan ve 10 kişiden oluşan postmenopozal geç evredeki grup bu çalışmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Bütün gruplardaki katılımcılara öncelikle demografik bilgi formu verilmiş, arkasından psikanalitik yönelimli yarı yapılandırılmış ön görüşme yapılmış, sonrasında da Rorschach ve Tamatik Algı Testi (TAT) uygulanmıştır. Test protokolleri Fransız Okulu'na özgü içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş ve psikanalitik kuram çerçevesinde yorumlanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; premenopozal ve postmenopozal erken evrdeki grubun dürtü ve duygulanımlarını zihinselleştirmekte postmenopozal geç evredeki gruba göre daha fazla zorlandığı sonucuna varılmıştır. Zihinselleştirme süreçlerinde yaşanan bu zorlanmanın, kadınsı ve cinsel özdeşimleri işlemekteki güçlük, menopozla birlikte alınan narsisistik yaralar ve de menopozun açtığı ya da açacağı ruhsal boşlukların işlenememsiyle ilgili olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the quality and quantity of mentalization processes of women in the premenopausal phase, postmenopausal early phase and postmenopausal late phase. In this comparison of the qualities and quantities of the three groups, constitutively it will be evaluated if the person can or can't present one's own drives and affects by free association in a representational form. Besides the mentalization processes; a connection will be sought for between issues such as maternity, femininity, feminine and loss which the woman faces with the menopausal phase and mentalization processes. As for the participants of the study; the premenopausal group consists of 10 women whose average age is 49.70, secondly the postmenopausal early phase group consists of 10 women whose average age is 51.30 and finally the postmenopausal late phase group consists of 10 women whose average age is 54.90. After all the participants are firstly given a demographic information form, a psychoanalytic di-rectional semi-structured pre-interview is held with each. Finally Rorschach and Thematic Apperception Tests (TAT) are applied to the participants. The test protocols are analyzed with content analysis method peculiar to the French School and interpreted in compliance with the theoretical framework of psy-choanalysis. As a result of these evaluations it is concluded that the mentalization of drives and affects is much more difficult for the premenopausal and postmenopausal early phase groups than the postmenopausal late phase group. This difficulty of the mentalization processes is thought to be related to the difficulty in processing femi-nine and sexual identifications, to the narcissistic scars which appear with the meno-pause and to being unable to process the gaps caused by menopause.