Stoneware bünyelerde organik kül (Şeker pancarı küspesi) katkısının araştırılması ve uygulanması
Research and usage of organic ash(Sugar beet pulp) in stoneware body
- Tez No: 465845
- Danışmanlar: DOÇ. NEZİHE LERZAN ÖZER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Atık, Kül, Geri Dönüşüm, Stoneware, Şeker Pancarı Küspesi, Ceramics, Waste, Ash, Recycling, Stoneware, Sugar Beet Pulp
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kullanım eşyası, sanatsal obje, sanat eseri olarak çağlar boyunca var olan seramik malzeme; bilimsel ilerlemeler ile birlikte gündelik kullanım perspektifini tıp alanından uzay teknolojisine kadar genişletmiştir. Seramik alanında yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında; seramik bünye içerisinde kullanılan hammaddelerin çeşitlendirilmesinin yanı sıra, katkı olarak kullanılabilecek yeni inorganik ve organik maddelerin araştırılması da yer almaktadır. Günümüz toplumlarında yükselen farkındalık olarak çevre duyarlılığı ve kaynakların randımanlı kullanımı öne çıkmaktadır. Gelişen teknoloji ve üretim gittikçe artan sanayi üretim atıklarının başka sanayi kollarında kullanılabilirliğini sağlamak bu önceliklerden biridir. Bu sayede ülkenin enerji tasarrufu politikası desteklenmekte, kaynaklar doğru kullanılmakta dolayısıyla ekonomik açıdan kar hedeflenmektedir. Bu çalışmada, yerel bir üretim tesisi olan Adapazarı Şeker Fabrikası yetkilileriyle yapılan görüşmeler ve yapılan analizler sonucunda şeker üretiminin atığı olan şeker pancarı küspesinin seramik bünye içerisinde hammadde olarak kullanılabilme potansiyeli konusunda araştırmalar yapılmıştır. Tüketimin üretimin önüne geçtiği 21.yüzyılda atık malzeme olarak değerlendirilen şeker pancarı küspesinin, bir seramik hammaddesi olarak değerlendirilebilmesi için ekolojik ve ekonomik açıdan fayda sağlaması amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, bu tip malzemelerin endüstriyel üretime katkısını sağlamak hızla tükenen dünya kaynaklarının bir miktar korunmasını, çevrenin daha az zarar görmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Existing for ages as a utility or an artistic object, use of ceramic materials have expanded to vast number of areas varying from domestic use to medicine and to space technology. Besides studies for diversification of raw materials used in ceramic body, research and development studies in ceramics also includes exploration of new inorganic and organic materials to be used as aggregates. Providing a chance of reuse to industrial waste materials, quantities of which are increasing in a tremendous speed, have an importance not only for being an success indicator of the energy saving policy of a country, also for offering a higher utilization of resources and lastly, for economic reasons. In this study; potential of using sugar beet pulp as an ingredient in ceramic body is investigated, based on interviews with executives of local“Adapazarı Refinery of Sugar”and chemical analysis of sugar beet pulp, which is a waste product of sugar manufacturing. In 21st century, where urge of consumption in modern societies surpasses the power of production, it is aimed to provide economic and ecologic outcomes with revaluation of sugar beet pulp as a raw material for ceramics. Such reuse, as a result, saves an amount of natural resources which we are running out steadily, and also provides a protection for suffering environment.