Hipertansiyon tanısı ile izlenen adölesanların sağlıklı yaşam biçimi davranışları
Healthy lifestyle behaviors of the adolescents with the diagnosis of hypertension
  1. Tez No: 466300
  2. Yazar: TÜRKAN BAHTİYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLZADE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Adölesan, Sağlıklı yaşam biçimi davranışı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırma hipertansiyon tanısı ile izlenen adölesanların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü, evrendeki birey sayısı bilinen örneklem hesabına göre belirlenmiş olup 184 adölesan örneklemi oluşturmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programında uygun istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan adölesanların toplam SYBDÖ puan ortalaması 128,51±26,30'dur. SYBDÖ alt boyut puan ortalamaları ise; sağlık sorumluluğu 18,22±5,62, fiziksel aktivite 15,913±4,796, beslenme 23,10±4,12, manevi gelişim 25,15±4,97, kişilerarası ilişkiler 24,30±5,06 ve stres yönetimi 19,40±4,31 olarak bulunmuştur. Adölesanların SYBDÖ toplam puanı ortalamaları ile cinsiyet, yaş, kilo, aile tipi, anne yaşı, adölesanların tedavi şekli, kan basıncı normal değerini bilme, tansiyon ölçümüne ilişki eğitim alma, tansiyon ölçüm sıklığı, ilaç yan etkilerini bilme, ilaç yan etkisi yaşama, tuz kullanım alışkanlığı ve ailede hipertansiyon öyküsü olma değişkeni arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p0,05). Yapılan regresyon analizi sonucunda sağlıklı yaşam biçimi davranışının yordayıcıları olarak adölesanın yaşı, annenin yaşı ve babanın yaşı değişkenleri bulunmuştur.Araştırmanın sonuçları doğrultusunda hipertansiyon tanısı ile izlenen adölesanların sağlıklı yaşam biçimi davranışları puanının orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as descriptive to determine the healthy lifestyle behaviors of adolescents with the diagnosis of hypertension. The sample size of the study was created by 184 adolescents, which was determined by the number of individuals in the universe. Data obtained from the study were evaluated by using appropriate statistical analyzes in the SPSS 21.0 packaged software. The mean of Healty Lifestyle Behaviors Scale (HLBS) of the adolescents participating in the study was 128,51±26,30. The means of HLBS subscale scores were also found as 18,22±5,62 for health responsibility; 15,913±4,796 for physical activity; 23,10±4,12 for nutrition; 25,15±4,97 for spiritual development; 24,30±5,06 for interpersonal relationships; 19,40±4,31 for stress management.