Yürütmenin durdurulması müessesinin iyuk 28. madde ve bankacılık kanunu 136. maddde kapsamında karşılaştırılması
Iyuk execution of establishment 28. of the banking law and article 136. comparison under article
  1. Tez No: 470188
  2. Yazar: SAMİ TÜRKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yürütmenin Durdurulması, Hukuk Devleti, Kanunilik İlkesi, Bankacılık Kanunu 136. mad, Özel Kanun- Genel Kanun İlişkisi, Stopping Execution, The State of Law, The Principles of Law, The Banking Law, 136.th Article, The Special Law - General Law Relation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İdare Hukuku'nun temel ilkesi olan hukuk devleti ilkesi kişisel hak ve özgürlüklerin güvencesidir. Kamu düzeninin başlangıç noktası sanıldığının aksine kişisel hak ve özgürlüklerin sağlanmasından geçmektedir. İdarenin kanuniliği ilkesi ise hukuk devletinin tüm yetkilerinin kanunlara idareye tanınmış olması gereğini ifade etmektedir. Hukuk devletinin korunması için yargı denetimi elzem olup, idareye yargı kararlarına uygun davranma zorunluluğu getirilmiştir. İYUK 27. maddesinde yürütmenin durdurulmasına hangi hal ve şartların oluşması suretiyle karar verileceği, İYUK 28. maddesinde ise yürütmenin durdurulması kararlarının yerine getirilmesi düzenlenmiştir. Bu kapsamda düzenlenen İYUK 28. maddesinin 1. fıkrasına kanun koyucu tarafından getirilen;“Ancak, haciz veya ihtiyati haciz uygulamaları ile ilgili davalarda verilen kararlar hakkında bu kararların kesinleşmesinden sonra idarece işlem tesis edilir.”istisna hükmü, Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Ancak bu konuda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun yetkileri içerisinde düzenlenen benzer bir hüküm olan 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 136. maddesi halen yürürlüktedir. Bu nedenle uygulamada yaşanan sorunlardan yola çıkılarak bu tez konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The fundamental principle of the Administrative Law is the rule of law state, which is the system of securing human rights and freedoms. Unlike what the public order is supposed to be the starting point, it passes through the provision of personal rights and freedoms. The rule of law is that the law state requires that all powers must be recognized by law. For the protection of the rule of law, the judiciary is a matter of necessity to comply with judicial decisions. The exception brought by the legislator in the First Amendment to Article 28 of the Higher Code, which was held in this scope, was canceled in the Constitutional Court. However, Article 136 of the Banking Law No. 5411, which is a similar provision within the authority of the Savings Deposit Insurance Fund, is still in force. For this reason, the subject of this thesis has been investigated by starting from the problems experienced in practice.