Türkiye'de modernleşme sürecinde kent otelleri lobi iç mekan biçimlenişi - Pera Palas, Ankara Palas ve Hilton İstanbul Otel incelemesi
City hotels-lobby area interior space formation in the modernization era in Turkey - Pera Palas, Ankara Palas and Hilton İstanbul Hotel review
  1. Tez No: 471096
  2. Yazar: GÖKHAN BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BETÜL BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Dönem Kent Oteli, Lobi, İç Mekân, Pera Palas Otel, Hilton İstanbul Otel, Ankara Palas Otel, Modern Era City Hotels, Interior Space, Pera Palas Hotel, Hilton İstanbul Hotel, Ankara Palas Hotel
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kullanıcı gereksinimleri ile paralel olarak gelişim gösteren konaklama mekanları, süreç içerisinde farklı yapılanma evrelerinden geçerek, günümüz otelcilik anlayışına ulaşmıştır. Çalışmada kent otelleri iç mekân biçimlenmesi ve mekanlararası etkileşim değerlendirilmesinin temellendirilmesi açısından, konaklama yapılarının tarihsel süreci incelenmiştir. Modernleşme süreci içerisinde, 1840-1914 yıllarını kapsayan çalışmada; kent otelleri lobi iç mekân biçimlenmesinde etken olan unsurların neler olduğu sorusuna yanıt aranmış ve belirlenen dönemlere göre oluşan değişimler, örnekler üzerinden incelenmiştir. Modernleşme sürecinde kent otelleri lobi iç mekân ilişkilerinin belirlenmesi;“iç mekân- çevre biçimlenişi”,“plan organizasyonu”“işlevsel yaklaşımlar”ve“estetik yaklaşımlar”açısından ele alınarak, belirlenen kent otelleri üzerinden değerlendirilmiştir. Bu bağlamda Türkiye'nin kent otelleri arasında yer alan; Geç Osmanlı Dönemi'nde inşa edilen ve bünyesinde birçok ilki barındırması sebebi ile Pera Palas Otel, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde inşası yapılan ve dönemin başkentinin ilk modern oteli olması sebebi ile Ankara Palas Otel ve Modernleşme dönemi kent otellerinden olan ve hizmet kalitesi ile ön plana çıkan Hilton İstanbul Oteli incelenmiştir. Modern süreç içerisinde otellerin iç mekân lobi biçimlenişinde etken olan unsurlar tarihsel süreçleri ile ilişkilendirilerek ortak okumaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing parallel to the needs of the users, the accommodation places have reached to today's understanding of lodging industry by experiencing various phases of structuring within the process. In this study, the historical process of accommodation structure has been studied in terms of grounding the city hotels interior space formation and the interspace interaction evaluation. In this study that includes the 1840-1914 years within the modernization process, the answer to the question of which factors shape the city hotels lobby interior spaces was searched and the changes that took place according to the identified periods were studied through the samples. The determination of city hotels interior space relations during the modernization period was evaluated via the city hotels identified in terms of“interior space-environmental formation”,“plan organization”,“functional approaches”and“aesthetic approaches”. In this context, three hotels that take place among the city hotels of Turkey were evaluated because of the following reasons; Pera Palas Hotel, which was constructed during the late Ottoman era and which contains many firsts in it; Ankara Palas Hotel which was constructed in the early Republican era and which is the first modern hotel of the capital city of this era; Hilton Hotel İstanbul which is one of the city hotels of the modernization era and which is a prominent hotel from the viewpoint of its service quality. The factors effective in the formation of the interior space of the hotels during the modern process have been evaluated by correlating their historical processes.