Türkiye ve seçilmiş ülkelerde bir kamu politikası aracı olarak obezite vergilerinin uygulanabilirliği
Applicability of obesity taxes as a tool of public policy in Turkey and selected countries
- Tez No: 472311
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ekonomi, Maliye, Nutrition and Dietetics, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: obezite, sağlık, ekonomik maliyet, negatif dışsallık, obezite vergisi, obesity, health, economic cost, negative externality, obesity tax
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde hızla yaygınlaşan obezite sorunu, bireylerin yaşam standartlarını düşüren, çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olan ve ölüm riski oranlarını artıran bir sorun haline gelmiştir. Gelişmiş ve gelişmiş birçok ülkede obezite oranları hızla artmaktadır. Bu artış eğilimi sonucunda ise obezitenin neden olduğu ekonomik ve sosyal maliyetler de artmaktadır. Bu maliyetlerin telafisi ve bireylerin sağlıklarının korunması için kamu politikaları geliştirme gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda, obezite ile mücadele amacıyla özel bir vergi politikası ile özel bazı vergi araçları kullanılabilmektedir. Bu çalışma, obezite sorununu tıbbi, ekonomik ve sosyal bir bakış açısıyla değerlendirmektedir. Obezite sorununun çözümüne ilişkin ekonomik ve mali çözümler sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda literatürde“obezite vergisi”adı ile anılan çeşitli şekillerde uygulanan gıda ve içecek vergilerinin etkinliği ve uygulanabilirliği üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Swiftly matter of disseminating obesity has become a problem that reduces the standard of living for individuals, causes various diseases and raises the risk of death at present time. In many developed and developed countries, obesity rates are increasing quickly. As a result of this upward trend, the economic and social costs of obesity are increasing as well. There is a need for public policies to compensate for these costs and to protect the health of individuals. In this direction, a special tax policy and certain specific tax instruments can be used so as to struggle with obesity. This study evaluates the problem of obesity with a medical, economic and social perspective. It purposes to submit economic and financial solutions related to untie the problem of obesity. For this purpose, the effectiveness and applicability of taxes of food and beverage applied in various forms which are taken as“obesity tax”in the literature are emphasized. In line with this purpose, The effectiveness and applicability of food and beverage tax applied in various forms is underlined which referred to the literature as“obesity taxes”.