Pamuklu kumaşlardaki uluslararası tekstil nem standartlarının optimizasyonu ve maliyete etkisi
Optimization and cost effect of international textile moisture standards in cotton fabrics
- Tez No: 472436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA CENGİZ ÇALLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cotton, international textile moisture standards, commercial moisture, relative humidity, towel, costs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması uluslararası tekstil standartlarının belirlemiş olduğu, pamuklu tekstil ürünleri üzerinde bulunması gereken ticari nem değerinin % 8 olarak kabul görmüş olduğu standartı kullanarak maliyeti azaltma yönündeki bir çalışmadır. Bu bağlamda konfeksiyon fabrikasına gelen mamul ürünlerin ticari nem değerlerinin % 2 ile % 3,5 arasında değiştiği gözlenmiştir. Bu değeri dokuma sırasında kumaş konstrüksiyonunu % 2 ile % 3 oranında hafif dokunacak şekilde revize edilerek konfeksiyon fabrikasına gelen mamul ürünlerin üzerine belirli aralıklarda nem vererek hem iplik maliyetinde, hem de dokuma işçilik maliyetinde tasarruf edilmesi ve böylelikle kumaş maliyetinde kara gidilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada nem püskürtme düzeneğinin konfeksiyon fabrikasına kurulması ve çalıştırılmasıyla birlikte fabrikanın yıllık kar oranın arttı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is a cost reduction effort work that determined from the international textile standards for cotton textile products using the standard accepted as 8 % of the commercial moisture value. In this context, it was observed that commercial moisture values of the finished products from the garment factory changed between 2 % and 3,5 %. The value of the fabric construction during weaving by 2 % revised to light touch 3 % by moisture at specific intervals over from manufactured products to garment factories and yarn costs too, as well as to save the weaving labor costs and in order to avoid black fabric costs. In this study, it was observed that annual profit rate has increased in conjunction with establishment and activated of moisture sprayer in a garment factory.