Tersanelerde iş kazalarının önlenmesinde alınması gereken tedbirler ve risk analizi
The precautions to be taken to prevent the accidents at shipyards and risk analysis
  1. Tez No: 474064
  2. Yazar: TARKAN RENAN TANSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Kazalar, Marine Engineering, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Fine-Kinney, Kaza, Risk Analizi, Tersane, Accident, Fine-Kinney, Risk Analysis, Shipyard
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ülkemizde tersanelerde yaşanan kazaların sayısının diğer ülkelere oranla fazla olduğu ve bu kazalar nedeniyle de oldukça yüksek bedeller ödendiği görülmektedir. Kazaların önlenmesi için risk analizlerinin yapılması ve kontrol tedbirlerinin alınmasına yönelik çalışmaların arttırılması gerekmektedir. Bu nedenle, tersanelerde meydana gelen iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için yönetimlerin risk analizlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Böylece, risk değerlendirmesiyle birlikte kazaların meydana gelmeden önlenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmanın amacı, iş kazalarını tanımlayarak ve risk analiz yöntemlerini gözden geçirerek, Türkiye'de önemli bir sanayi kolu olan gemi inşaatı sanayinde yaşanan iş kazalarının hangi sahalarda yoğunlaştığını belirlemek ve risk analizi konusunu inceleyerek, risk analizi yöntemlerinden biri olan Fine-Kinney yönteminin bir tersane özelinde uygulamasının ortaya konulması ve çalışılan tersanede tespit edilmiş olan hususlar doğrultusunda tersanelerde karşılaşılabilecek kazaların önlenmesine yönelik tedbirleri ortaya koymaktır. Bu çalışmada risk analizi konusunda başlıca yöntemler incelenerek, Fine-Kinney yönteminin bir tersane özelinde uygulaması gerçekleştirilmiştir. Seçilen tersanenin çok çeşitli atölye ve fabrikalara sahip, Türkiye'nin köklü tersanelerinden birisi olmasından dolayı bu sahada yapılan çalışmanın daha kapsayıcı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The number of the accidents in the shipyards in our country is higher than the other countries and considerably high penalties are paid because of those accidents. For accident prevention it is required to increase the efforts to take control measures and make risk analyses.Therefore to prevent the occupational work accidendts and diseases at the shipyards the managements should realise the risk assesments. Thereby with the help of risk analysis it is aimed to prevent the accidents before they occure. The aim of this study is to determine the accidents at ship building industry which is rewiew the risk analysis methods and to express the accidents which can be faced at the shipyards and precautions to prevent them by making a risk analysis with Fine Kİnney method at a unique shipyard. At this study, the primary methods about risk analysis are examined and than a practice of Fine-Kinney method at a shipyard is realised. It is considered that the study which is done is more inclusive because that the shipyard which is choosen for the practice has various workshops and is one of the rooted shipyards of Turkey