Metal katkılı polimer matrisli hibrit kompozitler
Metal reinforced polymer matrix hybrid composites
  1. Tez No: 474088
  2. Yazar: GÖKHAN TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. MUZAFFER ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon, Kompozit, Polipropilen, Extrusion, Composite, Polypropylene
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Polimer grubu içerisinde yer alan termoplastikler geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Ancak termoplastiklerin geri dönüşüm işlemi sonrasında mekanik özelliklerinde kayıp meydana gelebilir. Kaybedilen mekanik özellikleri geri kazanmak veya farklı özellikler kazandırmak için takviye malzemeleri kullanılır. Bu çalışmada geri dönüştürülmüş polipropilen (RPP) matris olarak seçilmiş olup, cam fiber (GF), saf demir tozu ve manyetit cevheriyle ayrı ayrı takviye edilerek mekanik ve termal özelliklerindeki değişimler gözlenmiştir. Ayrıca hazırlanan karışımlarla 3 katmanlı boru üretilmiştir. Üretilen borulara basınç testi ve termal genleşme testi uygulanmıştır. Sonuç olarak manyetit cevheri kullanımının fiyat-performans açısından cam fibere muadil bir takviye malzemesi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thermoplastics, among the polymer groups, are recyclable materials. However, thermoplastics may loose their mechanical properties after recycling. Reinforcing materials are used to recover the lost mechanical properties or to impart different properties. In this study, the recycled polypropylene (RPP) matrix was selected and then reinforced separately with glass fiber (GF), pure iron powder and magnetite ore, and their mechanical and thermal properties were investigated. In addition, 3 layer pipes were produced with prepared mixtures. Pressure test and thermal expansion tests were applied to the produced pipes. As a result, the use of magnetite ore is considered to be an alternative reinforcing material to glass fiber in terms of priceperformance.