Seismic behavior of autoclaved aerated concrete reinforced vertical panel buildings
Donatılı gazbeton paneller ile yapılmış yapıların sismik davranışı
  1. Tez No: 475066
  2. Yazar: FURKAN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BİNİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz Beton, AAC, Düşey Donatılı Gazbeton Paneller, Donatılı Panel Binalar, Doğrusal Olmayan Analiz, Perde Duvar, Dinamik Analiz, Autoclaved Aerated Concrete, AAC, Vertical Reinforced AAC Panels, Reinforced Panel Buildings, Nonlinear Analysis, Shear Wall, Dynamic Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, donatılı gazbeton panel duvarların ve binaların sismik davranışı incelenmiştir. Elemanlar çevrimsel yanal yükleme ve eksenel yük altında incelenmiş ve sonuçlar önceki testlerle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı donatılı gaz-beton panel duvarların ve binaların doğrusal olmayan analizi için öneriler sunmaktır. Hesaplama modellerini analiz etmek için OpenSees platformu kullanılmıştır. Duvarlar fiber kesitlerle modellenmiş olup bu kesitler gazbeton ve çelik donatılardan oluşmak-tadır. Çelik donatılar histeretik malzeme ile modellenmiştir. Bu kesitlerin doğrusal olmayan davranışını incelemek için doğrusal olmayan kuvvet tabanlı kiriş-kolon çubuk elemanları kullanılmıştır. Ardından ODTÜ'de daha önce test edilen panel duvarları, artan itme-çekme deformasyonları altında yer değiştirme kontrollü yöntem-le analiz edilmiştir. Eksenel yük oranının modeli etkilediği bulunmuştur. Bu nedenle, duvar eksenel yük taşıma kapasitesinin % 10'undan az ve % 10'undan fazla olan du-rumlar için iki modelleme parametre seti önerilmiştir. Üç artı bir panel sonuçlarını kullanarak yapılan analizlerin, dört panelli duvar modellerini başarılı bir şekilde tah-min ettiği bulunmuştur. Ayrıca, tam ölçekli bina testi maksimum üç panelden oluşan gruplar kullanılarak modellenmiştir. Binanın deney sonuçlarını yakalamak için statik ve dinamik analizler yapılmıştır. Daha sonra, yer hareket ivmesi faktörü ile maksimum ötelenme oranı arasındaki ilişkiyi gözlemlemek için artımsal bir dinamik analiz gerçekleştirilmiştir. Bu tezin başlıca sonuçları: i) Hafif yapısından dolayı gazbeton binaların, tasarım depremleri etkisinde akma öncesi seviyesinde davranmaları beklenmektedir, ii) Aşırı depremler sırasında, gazbeton binaların göçmeden salınımına yardımcı olabilecek bir miktar deformasyon ve enerji sönümleme kapasitesi mevcut bulunmaktadır. Bu sonuçlara dayanarak, gazbeton binalar, sismik bölgelerdeki alçak katlı yapılar için iyi bir alternatif olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the seismic behavior of Autoclaved Aerated Concrete (AAC) rein-forced panel walls and buildings was investigated. The structural members were in-vestigated under cyclic lateral loading and axial load and the results were compared with the previous tests. The main objective of this study was to provide recommenda-tions for nonlinear analysis of the reinforced AAC panel walls and buildings. Open-Sees platform was chosen as the computational platform. The walls were modeled with fiber sections. The fiber sections were composed of AAC and steel reinforce-ment fibers. The reinforcement was modeled with hysteretic material to provide the cyclic behavior. These fiber sections were used in nonlinear force based beam-column frame elements in order to investigate the nonlinear behavior. Then, the panel walls previously tested at METU were simulated by controlling displacements meth-od under increasing cyclic deformations. Axial load ratio (N/N0) was found to affect the model response; therefore, two sets of modeling parameters were proposed for cases less than and more than 10% of wall axial load carrying capacity. Using three plus one panel results, the four-panel wall models were found to satisfactorily esti-mate the multi-panel response. The full-scale building test was also modeled by using groups of maximum three pan-els. Static and incremental dynamic analyses were conducted to match the experi-mental results of the building. Afterward, an incremental dynamic analysis was con-ducted to observe the relationship between ground motion scale factor and maximum interstory drift ratio. The key outcomes from this thesis are; i) AAC buildings, due to their lightweight nature, are expected to behave in their pre-yielding regions under design earthquakes, ii) under extreme events, there seems to exist some deformation and energy dissipa-tion capacity which can help AAC buildings to swing without collapse. Based on these results AAC buildings appear to be a good alternative for low rise construction in seismic regions.