Bulanık ortamda bozulma ve öğrenme etkileri altında çok amaçlı paralel makine çizelgeleme problemleri
Multi objective parallel machine scheduling problems under effects of learning and deterioration in fuzzy environment
  1. Tez No: 476155
  2. Yazar: OĞUZHAN AHMET ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DURAN TOKSARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paralel makine, bulanık bozulma, bulanık öğrenme, teslim tarihi atama, güvenilirlik ölçütü ile şans kısıtlı programlama, yerel arama algoritması, parallel machine, fuzzy deterioration, fuzzy learning, due date assignment, possibilistic programming, credibility based chance constrained programming, local search
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
BULANIK ORTAMDA BOZULMA VE ÖĞRENME ETKİLERİ ALTINDA ÇOK AMAÇLI PARALEL MAKİNE ÇİZELGELEME PROBLEMLERİ Oğuzhan Ahmet ARIK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Doç. Dr. M. Duran TOKSARI ÖZET Bu tez çalışması çok amaçlı paralel makine çizelgeleme problemlerini tamamıyla bulanık ortam altında incelemektedir. Tez çalışmasına konu olan problemlerde bulanık öğrenme etkisi, bulanık bozulma etkisi ve bulanık işlem süreleri kullanılmaktadır. Teslim tarihleri birer karar değişkenleridir ve problemlerin amaç fonksiyonları sırasıyla toplam geç kalma ceza maliyetinin, toplam erken tamamlanma ceza maliyetinin ve teslim tarihi belirlemenin ceza maliyetinin kombinasyonu olan maliyet toplamlarını en küçüklemeye çalışmaktadır. Teslim tarihi atama problemleri ve erken/geç tamamlanma problemleri tam zamanında üretim felsefesi için önemlidirler. Bir tam zamanında üretim işletmesi erken tamamlanma, geç tamamlanma ve teslim tarihi belirleme ceza maliyetlerini en küçükleyen en iyi çizelgeye sahip olmayı isteyebilir. Bu tez çalışması içerisinde, literatürde yer alan farklı bulanık matematiksel yöntemlere değinilecek ve tez çalışmasına konu olan problemler için birbirleri ile performansları kıyaslanacaktır. Ayrıca, hızlı ve yaklaşık bir çözüm elde edebilmek için ele alınan problemler yerel arama algoritması ve bulanık değişkenlerin beklenen değerleri ile ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
MULTI OBJECTIVE PARALLEL MACHINE SCHEDULING PROBLEMS UNDER EFFECTS OF LEARNING AND DETERIORATION IN FUZZY ENVIRONMENT Oğuzhan Ahmet ARIK Erciyes University, Institute of Natural and Applied Sciences PhD. Thesis, July 2017 Supervisor: Assoc. Prof. M. Duran TOKSARI ABSTRACT This dissertation investigates a multi-objective parallel machine scheduling problems under fully fuzzy environment with fuzzy job deterioration effect, fuzzy learning effect and fuzzy processing times. Due dates are decision variables for the problem and objective functions are to minimize total tardiness penalty cost, to minimize earliness penalty cost and to minimize cost of setting due dates. Due date assignment problems are significant for Just-in-Time thought. A Just-in-Time company may want to have optimum schedule by minimizing cost combination of earliness, tardiness and setting due dates. In this dissertation, we also introduce different solution approaches for modeling fuzzy mathematical programming models for fuzzy mathematical programming model and compare their performances with each other. Furthermore, to obtain faster solution, a local search algorithm is proposed by using expected values of all fuzzy parameters in the problem.