Spinal kord iskemi reperfüzyon yaralanması üzerine bir rat modelinde karvedilol'un etkilerinin araştırılması
Reseacrh of the effects of carvedilol on spinal cord ischemia reperfusion injury in a rat mode
- Tez No: 478230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinal Kord, İskemi, Reperfüzyon, Karvedilol, Metilprednizolon, Spinal Cord, Ischemia, Reperfusion, Carvedilol, Methylprednisolone
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Spinal kord iskemi reperfüzyon yaralanması üzerine bir rat modelinde karvedilol'un etkilerinin araştırılması adlı çalışmamızda spinal kord iskemi-reperfüzyon hasarının azaltılmasında veya engellenmesinde Karvedilol etkinliğini değerlendirmek için bu çalışma planlamıştır. Çalışmada 32 adet Sprague-Dawley dişi rat 4 gruba ayrılarak yapılmıştır. 1. Grup kontrol grubu olarak belirlendi. Kontrol grubu dışındaki gruplara Abdominal Aort'a 45 dakika klip kompresyonu uygulandı. 3. Gruba Karvedilol, 4. Gruba metil prednizolon intraperitoneal yoldan uygulandı. Tüm gruplara 1. Ve 24. Saatte Tarlov skalasına göre motor muayene yapılarak 24 saat sonra tüm rat modellerinin spinal kordları çıkartıldı. Histopatolojik inceleme ve MDA düzeyi tayini için spinal kord doku örnekleri alındı. Sonuç olarak; Karvedilol, spinal kord iskemi-reperfüzyon hasarlanmasını azaltmada veya önlemede yeterli etkinliğe sahip olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a rat model of spinal cord ischemia reperfusion injury carvedilol's study has investigated the effects of spinal cord ischemia-reperfusion injury in the reduction or prevention of activities aimed to evaluate Carvedilol. This study was conducted in 32 female rats were divided into 4 groups. Group 1 was the control group.Groups except the control group underwent 45 minutes Abdominal Aortic compression clips 3.Group carvedilol, 4. methylprednisolone was administered intraperitoneally to the group. All group 1 hour and 24 made by the Tarlov scale engine examination of all rat model of spinal cord was removed after 24 hours. Histopathological examination and spinal cord tissue samples were taken for determination of MDA. As a result; Carvedilol, it revealed that spinal cord ischemia-reperfusion injury or not having enough to reduce the effectiveness of prevention.