Kars ili Sarıkamış ilçesi atmosferik polenlerinin volumetrik yöntemle belirlenmesi
Volumetric method determination of atmospheric pollens in Kars province Sarikamis district
  1. Tez No: 478731
  2. Yazar: SALİH AKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosferik polenler, Polen Takvimi, Kars, Sarıkamış, Airborne pollen grains, Pollen calendar, Kars, Sarikamis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu çalışmada, Kars ili Sarıkamış ilçesi atmosferine ait atmosferik polenler 23 Mart 2012 – 02 Aralık 2013 tarihleri arasında volumetrik yöntemle VPSS 2000 (Lanzoni) cihazı kullanılarak araştırıldı. İki yıl süresince 44 taksona ait toplam 38612 polen/m³ Sarıkamış atmosferinde kaydedildi. Tespit edilen bu taksonların 22'sinin odunsu (%36.34), 22'sinin otsu (%63.57) ve tanımlanamayan (%0.09) bitkilere ait olduğu belirlendi. Çalışılan bölgede, yoğun olarak saptanan odunsu taksonlar; Pinus sp. (%29.20), Cupressaceae/Taxaceae (%2.49), Morus sp. (%1.43) olarak saptandı. Otsu bitkiler ise; Poaceae (%43.79), Artemisia sp. (%3.01), Chenopodiaceae/Amaranthaceae (%2.80), Rumex sp. (%2.43), Urtica sp. (%2.35), Plantago sp. (%2.22), Boraginaceae (%1.41) Mercurialis sp. (%1.09) ve Fabaceae (%1.00) olarak belirlendi. Çalışılan bölgede polen yoğunluğunun en fazla olduğu aylar Haziran ve Temmuz olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, airborne pollen grains and allergenic plants taxa of Kars Sarıkamış were investigated using a hirst volumetric trap VPSS 2000 (Lanzoni) from 23th March 2012 to 02nd December 2013. During two years period, a total of 38612 pollen grains/m³ belonging to 44 taxa were recorded. From identified taxa, 22 belong to arboreal (36.34%) and 22 taxa to non-arboreal (63.57%) and 0.09% unidentified pollen grains. In the investigated area, from arboreal plants taxa Pinus sp. (29.20%), Cupressaceae/ Taxaceae (2.49%), Morus sp. (1.43%) and from non-arboreal plants taxa Poaceae (43.79%), Artemisia sp. (3.01%), Chenopodiaceae/Amaranthaceae (2.80%), Rumex sp. (2.43%), Urtica sp. (2.35%), Plantago sp. (2.22%), Boraginaceae (1.41%) Mercurialis sp. (1.09%) and Fabaceae (1.00%), were responsible for the greatest amounts of pollen grains during study period. Maximum pollen contantration of investigated area is recorded in June (52.94%) and in July (29.29%).