Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi psikoloji bölümü ile başka bölüm öğrencileri arasında ruhsal bozukluklara ilişkin tutum ve inançların karşılaştırılması
Comparison of attitudes and believes between psychology and literature and history students in Fatih Sultan Mehmet Foundation University
  1. Tez No: 480391
  2. Yazar: ELMAS MERVE MALAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal hastalık, tutum, sosyal mesafe, inanç, Şizofreni, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Mental illness, attitudes, social distance, believes, Schizophrenia, obsessive compulsive disorder
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmada Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikoloji bölümü ile Edebiyat ve Tarih bölümü son sınıf öğrencileri arasında ruhsal bozukluklara ilişkin tutum ve inançların karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde okumakta olan Grup 1/Psikoloji ve Grup 2/Edebiyat ve Tarih bölümü son sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 102 gönüllü öğrenci katıldı. Öğrencilere iki farklı olgu üzerinde Sosyal Mesafe Ölçeği (SMÖ) ve Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnançlar Ölçeği (RHYİÖ) uygulandı. SMÖ için 7'li likert ve RHYİÖ için 6'lı likert ölçeği kullanıldı. Elde edilen anket verileri SPSS programı kullanılarak analiz edildi. Öğrencilerinin bireysel özelliklerine ilişkin bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, minimum, maksimum ve yüzdelik oranlar belirlendi. Gruplara ait parametrik değerlerin karşılaştırılmasında t-testinden yararlanıldı. OKB hikâyesi olan Olgu 1'e göre SMÖ ayrıca RHYİÖ göre her iki grubun toplam puan ortalamaları ve aritmetik ortalamaları gruplar arasında karşılaştırıldığında Grup 2'de daha yüksek olmak üzere aralarında anlamlı fark olduğu belirlendi. RHYİÖ alt boyutlarına ait olan tehlikeli, çaresizlik alt boyut ölçeğine göre gruplar arasında karşılaştırıldığında Grup 2'de daha yüksek olmak üzere aralarında anlamlı fark varken, utanma alt boyutu ölçeğinde ise fark yoktu. Şizofreni hikâyesi olan Olgu 2'ye göre ise her iki grubun SMÖ'nde gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Her iki grupta da SMÖ göre verilen puanlar olgular arasında karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark vardı. Çalışmada sonuçların, Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanındaki lisans eğitimlerinde verilecek olan anti-stigma eğitim programlarının düzenlenmesinde ve ruhsal hastalığı olan kişilere yönelik inanç ve tutumlarının iyileştirilmesi noktasında katkı sağlayacağı umulur.
Özet (Çeviri)
Aim; The purpose of this study comparison of attitudes and believes between psychology and literature & history students in Fatih Sultan Mehmet Foundation University. Material and Methods; This study samples were carried out with final year university students in Fatih Sultan Mehmet Foundation University, Istanbul. The Psychology/Group 1, Literature & History/Group 2 students' social distance with cases (Case 1 with OCD & Case 2 with schizophrenia) and attitudes towards mental illness were assessed. Data analysis was performed using descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation, and min-max) and comparative statistics (t-test). Results; As a result, significant differences were observed to Social Distance Scale with Case 1 and Beliefs Toward Mental Illness Scale total and sub dimensions scores between the groups (except embarrassment sub dimension score). There are significant differences other sub dimensions (dangerous and desperation and breakdown interpersonal communication) scores in between two groups. No significant difference was observed social distance with Case 2 between the groups. There is significant difference between cases about social distance scale in both of groups. Conclusion; These results suggest that social distance and attitudes towards mental illness can be changed favorably with mental health and anti-stigma program.