Bakır içeriği yüksek platin ve indiyum katkılı dental amalgamlarda korozyon ve etkilerinin in vitro koşullarda incelenmesi
An In vitro study of corrosion behaviors and results of high copper dental amalgams and amalgam alloys containing precious metals of indium and platinium
- Tez No: 48200
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL ALPASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Platin, indiyum, bakır içeriği yüksek amalgam, korozyon. IV, platinum, indium, high copper amalgam, corrosion
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; bakır içeriği yüksek amalgam alaşımları ile indiyum veya platin kıymetli metallerini içeren amalgam alaşımlarının in vitro koşullardaki korozyon davranışlarını ve sonuçlarını Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre, Rockwell Super Sicial Mikrosertlik ölçümleri ve Tarama Elektron Mikroskobu yöntemlerinden yararlanarak değerlendirmekdir. A,B.C,D olarak kodlanmış olan Luxalloy, GS-80, Permite-C ve Logic marka amalgam alaşımlarından hazırlanan örnekler, yirmidört saat sonra geleneksel yöntemle polisajları yapılarak pH'sı 3.5 ve 6.5 olan fosfat tamponlu sodyum klorür (NaCI) ve distile su içeren polipropilen deney tüplerinde beklemeye bırakıldı. Deney solüsyonlarından yedinci, onbeşinci ve altmışıncı günlerde alman solüsyon örneklerinde, Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre ile civa, gümüş, kalay, bakır, çinko, platin ve indiyum metallerinin salınım miktarları tayin edildi. Sonuçta indiyum kıymetli metalini içeren Permite-C ve platin kıymetli metalini içeren Logic grubu amalgam örneklerinde istatistiksel olarak anlamlı sayılan oldukça düşük miktarlarda metal iyonu salınımları ölçüldü. Altmışıncı günde amalgam örnekleri solüsyonlardan çıkarılarak Rockwell Super Sicial Mikrosertlik Cihazı ile değerlendirildi. Sonuçlar Permite-C ve Logic grubu amalgam örneklerinin mikrosertliklerinde istatistiksel olarak anlamlı sayılan yüksek değerler ölçüldüğünü gösterdi. Altmışıncı günde farklı amalgam gruplarına ait örneklerden rastlantısal olarak belirlenen birer tanesinin yüzeyi altın kaplanarak Tarama Elektron Mikroskobu ile incelendi. Sonuçta, amalgam örneklerinin korozyon koşullarından farklı derecelerde etkilendiği görüldü. Distile suda bekletilen Logic grubuna ait amalgam örneği diğer bakır içeriği yüksek amalgam örneklerine göre daha düzgün yüzey özellikleri gösterirken, Permite-C grubuna ait amalgam örneğinin diğerlerine göre en düzgün yüzey özellikleri taşıdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this in vitro study was to evaluate the corrosion behaviors and results of high copper dental amalgams and amalgam alloys containing precious metals of indium and platinum by using Atomic Absorption Spectrophotometer, Rockwell Super Sicial Microhardness tester and Scanning Electron Microscope methods. Samples prepared from Luxalloy, GS-80, Permite -C and Logic and coded as A, B, C, D were polished after 24 hours by traditional methods and stored in polypropylene tubes containing either sodium chloride (NaCI) phosphate buffered solutions, pH 3.5 and 6.5 or distilled water. The amounts of mercury, silver, tin, copper zinc, platinum and indium in the experimental solutions were determined at seventh, fifteenth and sixtieth days by Atomic Absorption Spectrophotometer. As a result, statistically significant low amounts of metal ions were measured for Permite- C containing indium and Logic containing platinum. At the end of sixtieth day, amalgam examples were removed from solutions and evaluated by Rockwell Super Sicial Microhardness tester. Results showed that there were statistically significant increases in microhardness of Permite-C and Logic. One sample from each amalgam group was selected randomly and examined by Scanning Electron Microscope after coating with gold. As a result, it was shown that amalgam samples were affected from corrosion conditions at different degrees. Sample of Logic group that was stored in distilled water, showed smoother surface properties than other amalgam examples containing high copper. However, it was observed that examples of Permite-C group, had the smoothest surface properties.