Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki örgütlenme deneyimlerinin istanbul ili ölçeğinde değerlendirilmesi
Evaluation İf occupational organization experiences of social workers in İstanbul provincial scale
- Tez No: 482769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Social work, Social worker, Social politics, Professional society, Union
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, kapitalist üretim ilişkilerinin toplumsal yaşama egemen olmasıyla birlikte artan ve derinleşen sosyal sorunların çözümü amacıyla, multidisipliner yaklaşım ve tekniklerle uygulamalar gerçekleştiren sosyal hizmet uzmanlarının, bağımsız örgütlenme süreçlerini ve sürdürme nedenlerini İstanbul ili ölçeğinde incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de devletin yurttaşlarına hak olarak sağladığı sosyal hizmetler aracılığıyla müracaatçıların güçlendirilerek, aynı ihtiyaçlara gereksinim duymayacakları koşulların sağlanması hedeflenmektedir. Sosyal değişim amacıyla faaliyet sürdüren uzmanların büyük çoğunluğu devlet memuru statüsünde istihdam edilmektedir. Sosyal hizmet uzmanlarının temel amaçlarını yerine getirmek adına bağımsız örgütlere duydukları ihtiyaç; hizmet sundukları toplumsal kesimlerin çıkarlarıyla da örtüşmektedir. Bu bağlamda İstanbul'da çeşitli kurumlarda çalışan 34 sosyal hizmet uzmanıyla yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan derinlemesine mülakatlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the reasons of formation and continuation of social workers independent organizing processes, who perform practices with multidisciplinary approach and techniques to solve the social issues which has been transforming qualitatively and quantitatively rapidly since the capitalist relationships have central over the social life, in the scale of Istanbul city. Provided by the state as a right for Turkish citizens, social services aim to eliminate independence and re-application conditions of applicant groups that Turkey has reached and worked together for supplying prosperity. Most of the social workers working for social change and progress are employed as officers. In order for social workers to realize their primary goals, the need for independent organizations coincide with the benefit of the part of the society they provide their services for. In this context, in-depth interviews were conducted with 34 social workers working in various institutions in Istanbul, consisting of semi-structured questions.