Aydın ili organik zeytin alanlarındaki zararlıların saptanması, önemlilerinin popülasyon değişimleri ve meyvedeki zarar oranları
Determination of the pests in organic olive orchards, and their population fluctuations and damages on olive fruits
- Tez No: 483485
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: zeytin, zeytin zararlıları, organik tarım, olive, olive pests, organic farming
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma Aydın ilinde organik zeytin yetiştiriciliği yapılan zeytin bahçelerinde zararlıların saptanması ve bunlardan önemlilerin popülasyon değişimleri ve zararlarının ortaya çıkartılması amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2014-2015 yıllarında iki yıl süreyle Kuşadası, Çine ve Köşk ilçelerindeki üç zeytin bahçesinde yürütülmüştür. Bahçelerde önemli zararlılar olarak Prays oleae (Bernard) (Lepidoptera: Yponomeutidae), Bactrocera oleae (Rossi) (Diptera: Tephritidae) ve potansiyel zararlı olarak Euphyllura sp. (Hemiptera: Psyllidae) ve Lasioptera berlesiana (Paoli) (Diptera: Cecidomyiidae) belirlenmiştir. P. oleae' nin popülasyon değişimleri incelendiğinde hem 2014 ve hem de 2015 yıllarında nisan, mayıs-haziran ve ekim aylarında üç tepe noktası oluşturduğu saptanmıştır. B. oleae ise örnekleme yapılan her iki yılda da dört tepe noktası oluşturmuştur. Meyvelerdeki zarar oranları incelendiğinde genel olarak P. oleae' nin % 0.7-45.0, B. oleae' nin ise % 6.7-70.2 arasında bir zarar oluşturduğu belirlenmiştir. Gerek L. berlesiana (Paoli) ve gerekse Parlatoria oleae (Colvee)' nin meyvedeki zararları ise çok düşük düzeylerde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
It was aimed in this study that investigatons of the pests and their population fluctiotions and their damage on the olive fruits. Studies were conducted in three organic olive groves in Kuşadası, Çine and Köşk counties in the years 2014-2015. Prays oleae (Bernard) (Lepidoptera: Yponomeutidae) and Bactrocera oleae (Rossi) (Diptera: Tephritidae) were determined as the key pests, and Euphyllura sp. (Hemiptera: Psyllidae) and Lasioptera berlesiana (Paoli) (Diptera: Cecidomyiidae) were accounted as secondary pests. Population fluctuations of P. oleae have shown three peak point in april, may-june and october both in 2014 and 2015. Populations of B. oleae have peaked four times both in two sampling years. Injury rates on fruits were 0.7-45.0 % by P. oleae and 6.7-70.2 % by B. oleae, in the years of 2014 and 2015, respectively. Fruit damages by L. berlesiana and Parlatoria olea were found to be extremely low.