Mevlâna'nın Mesnevî'sinde Son Peygamber'in adları ve bazı özellikleri ile ilgili hikayeler
The stories about the names and some characteristics of the last prophet in Mevlana's Mesnevi
- Tez No: 483848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TEMİZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mevlana, Mesnevi, Son Peygamber, Mucize, Sahabe, Mevlana, Mesnevi, Son Prophet, Miracle, Companion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
“Mevlâna'nın Mesnevî'sinde Son Peygamber'in Adları Ve Bazı Özellikleri İle İlgili Hikayeler”başlığını taşıyan bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş Bölümüde Mesnevi'nin de müellifi olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin kısaca hayatı, eserleri, şeyhleri ve halifeleri hakkında genel bilgiler sunulmuş olup; fazlaca detaylı konulara girilmemiştir. Birinci Bölümde Mesnevi'de adı geçen Peygamberler hakkında ana hatlarıyla bilgiler verilmiştir. Bu bölümde genel olarak Peygamberlerin Mesnevi'de anlatımlarına dair örneklere ve bazı mucizelerine yer verilmiştir.Son Peygamber'in beşeri ve manevi yönü de bu bölümde ele alınmıştır. İkinci Bölümde Son Peygamber'in adlarına, sıfatlarına ve kendisine yapılan hitaplara yer verilmiştir. Üçüncü Bölümde ise Son Peygamber'in ailesi, yakın çevresi, etrafındaki farklı toplum kesimleri ile ilişkileri, hayatındaki olağanüstü haller ve mucizeleri Mevlana'nın bakış açısı ile tespit ve takdim edilmeye çalışılmıştır. Yaşadığı asrın sorunlarını ve sıkıntılarını gündemine alan Mevlana; teşhis ve tedavisinin merkezine öncelikle Kur'an ayetlerini ve Hz. Peygamber'in hadislerini koyarak Müslümanları bu iki kaynağa, yani Allah'ın Son İlahi Mesajı olan Kuran-ı Kerim'e ve Son Peygamber'in mesajlarına doğru yönlendirmeye gayret eder. Mevlana'nın Mesnevi'de genel olarak Peygamberlere ayırdığı bölümler ve özelde ise Son Peygamberle ilgili yaptığı anlatımlar onun bu yöndeki hassasiyetini bütün içtenliğiyle ortaya koyduğunu göstermektedir. Büyük oranda“Mesnevi'de Son Peygamber'in Anlatımı”nın yapıldığı bu çalışmada Mevlana'nın özellikle Peygamberimiz konusundaki duruşuna ve duyarlılığına dair, çeşitli örnekler ve olaylar üzerinden tespitler yapılmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, titled“The Stories about the Names and Some Characteristics of the Last Prophet in Mevlana's Mesnevi”, consists of four chapters. Introduction The general information about Mevlana Celaleddin-i Rumi, which is the author of Mesnevi, is briefly given on the lives, works, sheikhs and calligraphies; Have not been entered into much detail. In the first chapter, information about the prophets mentioned in Mesnevi is given. In this section, examples of Prophets' narrations in Mesnevi and some of their miracles are given in general. The human and spiritual aspects of the Last Prophet are also discussed in this section. In the second chapter The names of the Last Prophet, his adjectives and his addresses were included. In the third chapter, the family of the Last Prophet, the immediate surroundings, the relations with the different social segments around him, the extraordinary situations and miracles in his life have been tried to be determined and presented with Mevlana's point of view. Mevlana, who took the troubles and troubles of his century, The center of the diagnosis and treatment of the Qur'an verses and Hz. By putting the hadiths of the Prophet, he strives to direct Muslims towards these two sources, the Quran, the Last Divine Message of God, and the messages of the Last Prophet. Mevlana in Mesnevi generally divided the Prophets in the sections and in particular the Last Prophet expressions he made about the Prophet reveal that he expresses all his sincerity in his sensitivity towards this direction. In this work, which was performed in a great way in“The Expression of the Last Prophet in Mesnevi”, Mevlana tried to make determinations on various aspects and events, especially about the position and sensitivity of our Prophet.