Folklora Kurdên Azerbaycanê
Azerbaycan Kürt'lerinin folkloru
- Tez No: 484011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECAT KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Eastern Linguistics and Literature, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Tarih, Azerbaycan Kürt'leri, Kafkas Kürdistan'ı, Folklore, Hîstory, Kurds of Azerbaijan, Caucasians Kurdistan
- Yıl: 2017
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tezin araştırma konusu Azerbaycan Kürt'lerinin folklorudur. Folklor ile tarih sıkı bir ilişki içinde olduğundan Azerbaycan Kürd'lerinin tarihi ile ilgili bilgilere de genel hatlarıyla yer verilmiştir. Bununla bereber Azerbaycan Kürt'lerinin folklorunu örnekleyen adet, bayram, oyun ve tiyatro örnekleri alan araştırması ile toplanmıştır. Bu yönüyle Azerbaycan Kürt'lerinin folklorunun örnekler aracılığıyla tanıtılması ve bilinmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research subject of this thesis is the folklore of Kurds of Azerbaijan. Since the folklore is related to history, the history of Kurds in Azerbaijan were also discussed in general. However, in this thesis, customs, festivals, folk-games and folk-theatre which are examples of folklore of Kurds of Azerbaijan were collected via fieldwork research. With this aspect, description and introducing of folklore of Kurds in Azerbaijan were objected.