Kozluk–Sason (Batman) yöresinde yan dallarda verimi yüksek ve geç yapraklanan ümitvar ceviz tiplerinin seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
The investigation on the breeding by the selection method of laterally fruitful and late leafing walnut types in Kozluk–Sason (Batman) district
- Tez No: 484227
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZANKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Geç yapraklanma, Islah, Kozluk, Sason, Seleksiyon, Yan dallarda meyve verme, Walnut, Late leafing, Breeding, Kozluk, Sason, Selection, Lateral fruitfulness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışma 2014-2016 yılları arasında Batman İli Kozluk ve Sason İlçelerinde, geç yapraklanan, yan dallarda meyve verme oranı yüksek ve kaliteli meyve özelliklerine sahip ceviz genotiplerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. 2014 yılında meydana gelen don olayı popülasyonda geç yapraklanmanın belirlenmesinde önemli bir fırsat yaratmıştır. Araştırma kapsamında incelenen 150 adet genotipin UPOV kriterlerine göre pomolojik, fenolojik ve ağaç özellikleri ayrıntılı olarak belirlenmiştir. İncelenen 150 adet genotipin“Tartılı Derecelendirme Yöntemi”ne göre puanları hesaplanarak geç yapraklanma, yan dallarda meyve verme ve iyi meyve kalite özellikleri bakımından en yüksek puan alan 54 adet genotip ümitvar seçilerek tekrar gözlenmiştir. İncelenen 54 genotip arasından“Tartılı Derecelendirme Puanları”700 ve üzerinde olan 27 adet genotipin yapılan kimyasal analizlerle protein, nem, kül, toplam yağ ve yağ asitleri, makro ve mikro element miktarları, tokoferol içerikleri, selenyum ve toplam karoten miktarları belirlenmiştir. Ayrıca seçilen genotiplerden 14 adedi aşılanarak çoğaltılmış ve koruma altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out with the aim of determining the walnut genotypes with late leafing, the rate of giving fruit to the lateral branches is high and have high quality fruits, Kozluk and Sason district of Batman province between 2014-2016. A frost event in 2014 had proved an opportunity to determine late leafing in the population. Detailed pomological, phenological and tree features were determined on 150 genotypes examined according to UPOV criterions. 150 genotypes were evaluated according to“Weighted-Ranked Method”and re-observed by selecting 54 genotypes with the highest score in terms of late leafing, the rate of giving fruit to the lateral branches is high and have high quality fruits. Protein, humidity, ash, total fat and fatty acids, macro and micro element contents, tocopherol contents, selenium and total carotene amounts were determined by chemical analysis of 27 genotypes which were“Weight-Ranked Points”among the 54 genotypes examined. In addition, 14 of the selected genotypes were grafted, multiplied and protected.