Evli bireylerde ayrılık anksiyetesinin evlilik doyumuyla ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of marital satisfaction with separation anxiety in married individuals
- Tez No: 486110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, yetişkin ayrılma ankyete bozukluğu, evlilik doyumu, Anxiety, adult seperation anxiety disorder, marital satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, evli bireylerin ayrılma anksiyetesi ile evlilik doyumu düzeylerini belirleyerek bu iki kavram arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bireysel faktörlerden nasıl etkilendiklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında katılımcıların cinsiyet, yaş aralığı, eğitim durumu, evlilik süresi, evlenme şekli, çocuk sayısı, eş ile akrabalık durumu, eş ile yaş farkı gibi demografik özelliklerinin anksiyete, depresyon, evlilik doyumu ve yetişkin ayrılma anksiyetesi düzeylerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmaya gönüllülük esasına göre belirlenmiş 18-65 arası 280 evli birey (118 erkek, 162 kadın) dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Evlilik Yaşam Ölçeği, Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların hepsine onam formu imzalatılmıştır. Ölçeklerin güvenirlik analizleri yapılmıştır. Yetişkin ayrılma anksiyetesi düzeyinin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, eş ile yaş farkına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Evlilik doyumunun eğitim durumu, evlenme şekli, çocuk sayısı gibi demografik faktörlere göre farklılaştığı belirlenmiştir. Yetişkin ayrılma anksiyetesi ile evlilik doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif bir korelasyon tespit edilmiştir. Yetişkin ayrılık anksiyetesinin anksiyete düzeyi ve depresyon durumu ile pozitif korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen veriler ışığında yetişkin ayrılma anksiyetesinin toplumda ne derece yaygın olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle konunun daha ayrıntılı olarak ele alınması ve bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Sağlıklı bir evlilikte mutluluğun kaynağı olarak tanımlanan evlilik doyumu, yetişkin ayrılma anksiyetesi ile doğrudan ilişkilidir. Toplum içerisinde yetişkin ayrılma anksiyetesi belirtileri görülen bireylerin belirlenmesi ve profesyonel destek sağlanması evlilik müessesesinin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the level of separation anxiety and marital satisfaction in married individuals and identify the relationship between these two concepts and to show how they are influenced by individual factors. Within the scope of the research, the effects of demographic characteristics such as gender, age range, educational status, marriage duration, marriage type, number of children, kinship with the spouse, and disparity in age with the spause on anxiety, depression, marital satisfaction and adult separation anxiety levels were examined. Totally 280 married individuals (118 males, 162 females) on a voluntary basis between 18 and 65 years were included in the survey. Demographic Information Form, Marital Life Scale, Adult Separation Anxiety Scale, Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale were used as data collection tools. All of the participants have signed a confirmation form. Reliability analyzes of the scales were done. The level of adult separation anxiety was found to vary according to age, gender, educational status, age difference with the spouse. Marriage satisfaction was determined to vary according to the demographic factors such as educational status, the type of marriage, and the number of children. There was a statistically significant negative correlation between marital satisfaction and adult separation anxiety. Adult sepereation anxiety was positively correlated with anxiety level and depression status. The data obtained at the end of the study showed how common is adult separation anxiety in the society. For this reason, there is a need for further studies of the subject and scientific work to be done on this area. Marriage satisfaction, defined as a source of happiness in a healthy marriage, is directly related to adult separation anxiety. The identification of individuals with adult separation anxiety in the community and the provision of professional support to them is crucial in maintaining a healthy marital relationship.