Tarihi ve arkeolojik veriler ışığında Ardahan
Ardahan in the light of the historical and archaeological data
  1. Tez No: 488556
  2. Yazar: GÖKHAN KALMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan, Kür Nehri, Diauehi / Daya(e)ni, Urartu, Kafkaslar, Yüzey Araştırmas, Ardahan, Kür River, Diauehi / Daya(e)ni, Urartian, the Caucasians, the surface survey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Çalışma sahamızı oluşturan Ardahan, Doğu Anadolu bölgesinin Erzurum-Kars bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölge, su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Ardahan'ın en önemli su kaynağını Kür Nehri meydana getirmektedir. Ayrıca Anadolu'nun Kafkaslar'a açılan kapısı konumunda olan Ardahan, oldukça stratejik bir konuma sahiptir. Ardahan'da ilk tarihi çalışmalar, 1940'lı yıllarda K. Kökten tarafından yapılmıştır. Bölgede kazısı yapılan tek merkez ise, bilimsel başkanlığını A. Ceylan'ın yapmış olduğu Akçakale'dir. Ayrıca çalışma sahamızda kısa süreli yüzey araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Tezimizde, bu çalışmalar neticesinde elde edilen bilgiler ile yapmış olduğumuz yüzey araştırmasında tespit edilen tarihi ve arkeolojik merkezler, keramik verileri ve mimari planlar dahilinde değerlendirilmiştir. Bölgede tespit edilen bu merkezlerin çoğu Geç Kalkolitik, Erken Tunç, Demir, Orta Demir (Urartu) ve Ortaçağ'a tarihlendirilmiştir. Bölgede yapılacak kazı ve yüzey araştırmaları sayesinde, Ardahan'ın eskiçağ tarihine yönelik sonuçlar daha anlamlı hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
The study area Ardahan is located within the borders of the Erzurum-Kars section of the Eastern Anatolia region. The region is very rich in water resources. The most important water source of Ardahan is the Kür River. Moreover, Ardahan, which is the gate of Anatolia to the Caucasians, has a very strategic position. The first historical works in Ardahan were made by K. Kökten in the 1940s. The center of excavation in the region is only Akçakale, where A. Ceylan made his scientific chair. In addition, short-term surface surveys have been carried out in our study. In our study, the information obtained from these studies and the historical and archaeological centers found in the surface survey were evaluated within the scope of the pottery data and architectural plans. Most of these centers were dated to Late Chalcolithic, Early Bronze, Iron, Middle Iron (Urartian) and Middle Age. The excavation and surface surveys to be made in the region will make the results of Ardahan's ancient history more meaningful.