Türkiye demir çelik sektörü uluslararası rekabet gücünün ampirik analizi
Empirical analysis of i̇nternational competitiveness of Turkish iron and steel industry
- Tez No: 488789
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇEŞTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Rekabet Gücü, Demir Çelik Sektörü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, Balassa Endeksi, Vollrath Endeksi, International Competitive Power, Iron and Steel Sector, Revealed Competitive Advantages, Balassa Index, Vollrath Index
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Demir çelik sektörü gelişmekte olan ülkeler açısından hayati öneme sahip sektörler arasında yer almaya devam etmektedir. Demir çelik sektörü; inşaat, otomotiv, savunma, beyaz eşya ve gemi yapımı gibi pek çok sektöre girdi sağlamaktadır. Sektörün uluslararası alandaki rekabet potansiyelinin belirlenmesi söz konusu ülkelerde sektörün geleceği açısından son derece önemlidir. Türkiye demir çelik sektörü uluslararası rekabet gücünün belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan, 2007-2016 yıllarını kapsayan dış ticaret verileri Birleşmiş Milletler Mal Ticareti İstatistikleri veri tabanından elde edilmiştir. Türkiye demir çelik sektörünün, dünya karşısındaki rekabet gücü önce üç haneli alt sektör bazında analiz edilmiştir. Ardından üç haneli sektörlerin daha ayrıntılı analizi amacı ile bunların alt sektörleri olan dört haneli alt sektörler de analize dahil edilmiştir. Bu amaçla Balassa'nın ve Vollrath'ın geliştirdiği endeksler ayrı ayrı hesaplanmış, birbiri ile karşılaştırılmış ve yorumları yapılmıştır. Çalışma sonucunda; Türkiye demir çelik sektörünün, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde kullanılan yassı mamuller grubunda rekabet gücünün düşük olduğu ancak katma değeri düşük uzun mamuller grubunda ise rekabet gücünün yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The iron and steel industry, which provides input to many sectors such as construction, automotive, defense, white goods, shipbuilding, etc. has vital importance for developing countries. For this reason, determining the international competitive potential of the iron and steel industry is crucial for the future of the industry in these countries. This study aims to determine the international competitive power of the Turkish iron and steel industry by using the Revealed Competitive Advantages method. Foreign trade data covering the years 2007-2016 used in the study were obtained from the United Nations Commodity Trade Statistics Database. First, the three-digit sub-sectors of the Turkish iron and steel industry were analyzed. Then, for more detailed results, four-digit sub-sectors were analyzed. The indices developed by Balassa and Vollrath have been calculated separately, compared and commented. In the results of study; the Turkish iron and steel industry has seen a decrease in competition power in the group of flat products used in the production of high added value products.