The role of small states in the international system: The case of the Gambia's foreign policy in the post-cold war (1990-2016)
Küçük ölçüt devletlerin uluslararası sistemde rölü: Gambiya'nın soğuk savaş sonrası dış politikası (1990-2016)
  1. Tez No: 488834
  2. Yazar: MUHAMMED LENN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ EROĞLU UTKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Gambiya Kimliği, Söylem Analizi, Uluslararası Örgütler, Yapısalcılık, Constructivism, Discourse Analysis, Foreign Policy, Identity, International Organisation, the Gambia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Realizm ile bağlı çalışmalar güç ve kabiliyete önem verdiğinden dolayı, bu çalışmalarca küçük ölçüt devletlere uluslararası sistemde yalnızca gözlemci olarak bakılmıştır. Diğer açıklamalara göre, küçük ölçüt devletler eğer büyük ya da güçlü devletlerle bağlı olurlarsa uluslararası sistemde aktörler olabilirler. Yine diğer açıklamalara göre ise, küçük ölçüt devletler, ekonomiye önem verdikleri için uluslararası örgütlere üye olmaktadır. Ancak, çok küçük devletlerin dış politikaları maddi olmayan faktörlerce de inşa edilmektedir. Gambiya küçük ölçüt devlet olduğu için, dış politika alanında, fazla araştırma görmemektedir. Yapılan araştırmalar ise ya Realizm ya da Liberalizm perspektifinden konuyu ele almaktadır. Bu çalışma, Söylem Analizini kullanarak, Gambiya'nın dış politikasının uluslararası örgütlerdeki rolünü incelemektedir. Çalışma, konuyu Yapısalcılık perspektifi ile analiz etmektedir. Çalışmanın sonuçları, küçük ölçüt devletlerin yalnızca güvenliksizlik ya da ekonomi ile şekillendiğine karşı çıkmaktadır. Bu araştırmaya göre Gambiya'nın uluslararası örgütlerdeki politikaları maddi olmayan üç faktörle şekillenir. Bunlar, rejim tipi kimliği, kültür ve ülkenin azgelişmiş kimliğinde inşa edilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Small states have been seen as only observers in the international system, most especially by realist aligned studies due to their emphasis on power and capabilities. Others argue that small states can be active actors in the international system, if they align with big or strong powers. Yet others argue that small states are mainly concern with economic interest and for this reason they join international organizations. However there have been many small states constructing their foreign policies on the basis of nonmaterial factors. The Gambia as a small state has not attracted much research interest especially in its foreign policy domain and when it does, it is with realists or liberal lens. In this study, Discourse Analysis is used to study the construction of the Gambia's foreign policy, precisely in international organisations. Thus, a constructivist perspective is adopted in the study. The findings belied assumptions that small states policies are influenced by only their insecurities or economic needs. This thesis argues that the construction of the Gambia's foreign policy was mainly influenced by multiple identities, namely, regime type identity, cultural affinity and its identity of a developing country.