HPV testinin kadınlardaki anksiyete, duygudurum ve depresyon üzerine etkileri
The effects of HPV test on women with regard to anxiety, emotional states and depression
  1. Tez No: 491799
  2. Yazar: SAKİNE BETÜL KUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DR. ÖNDER SAKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, anksiyete, depresyon, HPV, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: HPV testi günümüzde tüm dünyada milyonlarca kadın üzerinde uygulanmakta olan, ulusal tarama programları içinde yer alan bir sağlık tarama testi olarak oldukça önem arz eder. HPV virüsü cinsel temas ile bulaşan bir virüs olmasından dolayı kadınlarda anksiyete ve depresyon bulgularında anlamlı değişikliklere sebep olur. Amaç: Bu araştırmadaki amacımız HPV test pozitif ve negatif olan kadınlardaki anksiyete ve depresyon değişikliklerini Beck depresyon ve Hamilton anksiyete skorlamaları ile karşılaştırmaktır. Materyal-Metod: Çalışmada 01.08.2017 – 01.11.2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr.Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Polikliniklerine başvuran hastalardan herhangi bir nedenle HPV testi yaptıran 300 kadın hasta seçildi. Bu hastalara çalışmacı tarafından yüz yüze görüşme metodu ile Beck Depresyon Envanteri ve Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği uygulandı. Bulgular: HPV pozitif 187 hasta ile HPV negatif 113 hastanın depresyon ve anksiyete skorları açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmemiştir (sırasıyla p=0,183, p=0,306). HPV sonucunu aile sağlığı merkezinde almış olan hastalarda HPV tanı süreleri ile anksiyete ve depresyon skorları arasında negatif yönde güçlü derecede ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: HPV pozitifliğinin öğrenilmesinin psikososyal yönden en olumsuz sonuçları erken dönemde görülmektedir. Bu dönemde gerekli desteğin doğru şekilde verilmesi ile hastalar istenmeyen durumlardan korunmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objection: Nowadays, The HPV test, one of the health scanning tests in national scanning programs, is quite important and it is being applied on millions of women in the world. The HPV is a sexually transmitted virus, so it causes significant changes on symptoms of anxiety and depression in women. Aim: The purpose of this study is comparing the anxiety and depression changes of HPV positive and negative women with Beck Depression and Hamilton Anxiety scales. Materials and Methods: This study was carried out by using questionnaires on 300 women who had HPV testing for any reason at Health Sciences University Kartal Lütfi Kırdar Training and Research Hospital between 01.08.2017 and 01.11.2017. Beck Depression Inventory and Hamilton Anxiety Rating Scale were applied to the patients by face to face interview. Findings: According to anxiety and depression scores, there isn't any significant statistical differences between 187 HPV positive and 113 HPV negative patients (respectively p=0,306, p=0,183). It has been determined that for the patients who received the results from family health centers, there is a strongly relationship towards negative between HPV diagnosis durations and scores of anxiety and depression. Result: The most negative psychosocial results of learning HPV positivity are seen in early period. In this period, the patients will be protected from unwanted situations by giving the necessary support correctly.