Sarıçam ağaçlandırma sahalarında azot mineralleşme potansiyelinin belirlenmesi (Giresun-Şebinkarahisar örneği)
Determination of nitrogen mineralization potential in scotch pine afforestation areas (Giresun-Sebinkarahisar sample)
- Tez No: 492550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afforestation, nitrogen mineralization, Scotch pine, Şebinkarahisar.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, sarıçam ağaçlandırma sahalarında azot mineralleşme potansiyelinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Şebinkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü Şebinkarahisar Orman İşletme Şefliğinde 250 ve 251 numaralı bölmelerdeki ağaçlandırma sahalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı yürütmek için ağaçlandırma faaliyeti yapılmamış sahadan 1,5 ve 20 yıllık sarıçam ağaçlandırma çalışması yapılmış sahalardan toprak örnekleri alınmıştır. Çalışma yapılan alanlardaki toprak örnekleri 0-15 cm ve 15-30 cm derinlik kademesinden alınmış ve toplam 40 adet toprak örneği alınarak yapılmıştır. Toprak örneklerinin; tekstür (tanelilik), pH, organik madde ve azot karbon azot oranı ve hacim ağırlığı ölçümleri yapılmıştır. mineralizasyon ölçümleri 0-15 cm derinlik kademesinden 60 adet toprak örneği alınarak yapılmıştır. Azot mineralleşmesi laboratuar inkübasyon koşullarında mikro destilasyon yöntemi ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda, ağaçlandırmada sahalarında dikim zamanı geçtikçe toprak özelliklerindeki iyileşmenin zamana göre etkisi istatistik düzeyde önemli seviyede olduğu belirlenmiştir. Azot mineralleşme değerlerinde net mineralleşme verileri bakımından dikim zamanlarındaki farklılık istatistik düzeyde önemsiz çıkmıştır. İnkübasyon koşullarının eşit olması dikim zamanındaki farklılığı engellemiştir. Anahtar Kelimeler : Ağaçlandırma, azot mineralizasyonu, Sarıçam, Şebinkarahisar.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of determining the potential of nitrogen mineralization in Scotch pine plantation areas. In this study was held in the forestation areas 250 and 251 divisions in Şebinkarahisar Forest Management Directorate Şebinkarahisar Forest Management Department In order to carry out the work, soil samples were taken from the areas where the afforestation activity was not carried out, and 1.5 and 20 years old scotch afforestation. The soil samples in the study areas were taken from 0-15 cm and 15-30 cm depth and a total of 40 soil samples were taken. In soil samples, soil reaction, texture, pH, organic matter and nitrogen nitrogen ratio and bulk density were measured. Mineralization measurements were made by taking 60 soil samples from 0-15 cm depth. Nitrogen mineralization was done by micro-distillation method under laboratory incubation conditions. As a result of the study, it was determined that the improvement in the planting time and soil characteristics on the field in the afforestation is at a statistically significant level. The difference in planting time with respect to net mineralization data in nitrogen mineralization values is not statistically significant. Equal incubation conditions prevented the difference in planting time.