Deney tasarımı yöntemleri ile kalite hatalarının minimizasyonu
Minimization of quality faults with experimental design methods
  1. Tez No: 492770
  2. Yazar: YUSUF ZİYA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deney Tasarımı, Faktöriyel Tasarım, Yanıt Yüzeyi Metodolojisi, Çelik Tel, Experimental Design, Factorial Desings, Response Surface Methodology, Steel Wire
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Üretim süreçlerinde kalite hataları, en önemli maliyet unsurlarından biridir. Katma değeri yüksek proseslerde bu maliyetler daha büyük boyutlara ulaşmaktadır. Tel çekme ve patentleme prosesleri katma değeri yüksek olan proseslerdir. Dolayısıyla, bu hataların maliyetleri de oldukça yüksektir. Kalite hatalarını azaltmak için birçok bilinen yöntem vardır. Deneysel Tasarım Metodu bunlardan biridir. Yanıt değişkenlerini öngörmek için önemli bir araç olan bu yöntem çok hızlı bir şekilde çözüm üretebilir. Bu çalışmada kalite hatalarını önceliklendirmek için pareto analizi kullanılmıştır. Çelik teller için en çok karşılaşılan hatanın mukavemet hatası olduğu ve bu hatanın toplam hataların 53%'ünü oluşturduğu görülmüştür. Çekme mukavemeti hatası bir yanıt değişkeni olarak değerlendirilmiş ve mukavemeti etkileyen 9 farklı faktör belirlenmiştir. Bu faktörler ilk önce dört farklı ürün grubu için Regresyon Analizi ile incelenmiş ve daha sonra iki aşamalı tam Faktöriyel Tasarım ve Yanıt Yüzey Metodolojisi (YYM) ile kuadratik olarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, yanıt değişkeninin faktörlerine ilişkin bir denklem elde edilmiştir. Tüm ürün grupları için en iyi çözüm YYM tarafından verilmiştir. Süreçler, yaklaşık bir yıl süreyle elde edilen bu formüller yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Çelik teller için çekme mukavemeti hataları 62% oranında azaltılmıştır. Bu teorik modellerin yardımı ile hammaddelerin daha doğru ve verimli kullanılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Quality faults in production processes are one of the most important cost elements. Wire drawing and patenting processes are high added value processes. Therefore, the costs of these faults are quite high. There are many known methods for reducing quality faults. The Experimental Design Method is one of them. This method, which is an important tool for predicting response variables, can produce solutions very quickly. In this study, pareto analysis was used to prioritize quality faults. It has been seen that the most common fault for steel wires is the tensile strength fault, and these faults are found to account for 53% of total faults. Tensile strength fault was identified as a response variable and 9 different factors affecting strength were determined. These factors were first examined by Regression Analysis for four different product groups and then quadratically analyzed by two-level full Factorial Design and Response Surface Methodology (YYM). As a result of the analyzes, an equation related to the factors for the response variable was obtained. The best solution for all product groups has been given by YYM. The operations were performed with the help of these formulas, which were created for a period of about one year. Tensile strength faults for steel wires decreased by 62%. With the help of these theoretical models, more accurate and efficient use of raw materials has been achieved.