Aseptik non-touch tekniği kullanarak kan kültürü alımına ilişkin yapılandırılmış eğitim programı'nın hemşirelerin kan kültürü alma bilgi ve becerilerine etkisi
The effect of structured training programme about blood culture collection using aseptic non-touch technique on nurses' knowledge and skills
- Tez No: 494567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, pediatri, kan kültürü, eğitim değerlendirme, Kirkpatrick, nursing, pediatrics, blood culture, training evaluation, Kirkpatrick
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, Aseptik Non-Touch Tekniği Kullanarak Kan Kültürü Alımına İlişkin Yapılandırılmış Eğitim Programı'nın hemşirelerin kan kültürü alma bilgi ve becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla Aralık 2015-Temmuz 2016 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Acil Servisi ile Gastroenteroloji/Hepatoloji Servisi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın birinci aşamasının örneklemini öntestte 20 hemşire, son testte ise 19 hemşire oluştırmuştur. Araştırmanın birinci aşamasında; Kirkpatrick'in Dört Aşamalı Eğitim Değerlendirme Modeli'nden Öğrenme aşaması uygulanmıştır. Bu aşamada; hemşirelerin ön test olarak Aseptik Non-Touch Tekniği Kullanarak Kan Kültürü Alımının Değerlendirilmesi Bilgi Formu'nu doldurması istenmiş; sonrasında hemşirelere Aseptik Non-Touch Tekniği Kullanarak Kan Kültürü Alımına İlişkin Yapılandırılmış Eğitim Programı uygulanmıştır. Hemşireler aynı formu eğitim sonrasında son test olarak uygulamışlardır. Verilen eğitim öncesinde hemşirelerin puan ortalaması 39.5±12.86 olarak belirlenirken; son test puan ortalaması 69.47±14.32 olarak saptanmıştır. Verilerin analizinde Vilcoxon testi uygulanmış; verilen eğitimin hemşirelerin periferik kan kültürü alma bilgi düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırdığı belirlenmiştir (p: .000). Araştırmanın ikinci aşamasında Kirkpatrick'in Dört Aşamalı Eğitim Değerlendirme Modeli'nden Reaksiyon aşaması değerlendirilmiştir. Hemşirelerin eğitime ilişkin tepkilerini değerlendirebilmek için iki farklı reaksiyon anketi kullanılmıştır. Reaksiyon seviyesi bulgularının analizinde sayı yüzde analizleri uygulanmıştır. Reaksiyon ve öğrenme seviyeleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda reaksiyonlar ve öğrenme aşamaları arasında Aseptik Non-Touch Tekniği uygulama talimatları, eğitim içeriği, süresi ve genel memnuniyeti ile ilgili sorularda anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the effect of Structured Training Programme about Blood Culture Collection Using Aseptic Non-Touch Technique on nurses's knowledge and skills between December 2015-July 2016 at Ege University Medicine Faculty Children's Hospital Pediatric Emergency Deparment and Gastroenterology / Hepatology Unit. In the first phase of the research; the sample was 20 nurses for pretest and 19 nurses for posttest. In the first stage; the Learning phase of Kirkpatrick's Four Level Training Evaluation Model was implemented. In this stage; the nurses were requested to fill a knowledge test as pretest. Afterwards; Structured Training Programme about Blood Culture Collection Using Aseptic Non-Touch Technique was given to nurses. Nurses were requested to fill the knowledge test as posttest. Prior to training programme, the average score of nurses was found as 39.5±12.86; after training, the average score of nurses was identified as 69.47±14.32. For the analysis of the data, Wilcoxon test was implemented. It was determined that with the training programme, nurses' knowledge scores were statistically increased (p: .000). In the second phase of the research; the Reaction phase of Kirkpatrick's Four Level Training Evaluation Model was implemented. To evaluate the nurses reactions two different reaction surveys were implemented. To analyze the results of Reaction phase, number and percentage tests were applied. To evaluate the relations between Reaction and Learning phases correlation test was conducted. Between these two phases, in the questions about Aseptic Non-Touch Technique instructions, educational content, education duration and general satisfaction from education, statistically significant correlations was detected.